суботу, 3 квітня 2021 р.

Ганс Крістіан Андерсен

 2 квітня 1805 р. в Оденсе народився Ганс Крістіан Андерсен – данський письменник, казкар, автор всесвітньо відомих казок «Непохитний олов’яний солдатик», «Гидке каченя», «Снігова королева», «Дюймовочка», Дівчинка з сірниками», «Принцеса на горошині» та інших.

Казки Андерсена перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок, балетів тощо.

Дослідники життя та творчості Андерсена, зокрема Ганс Крістіан Андерсен Центр, зуміли віднайти чималий пласт творінь данського письменника: 212 казок, 28 саг, 6 романів, 6 «іншої прози», 51 п'єсу, 25 подорожніх книжок, 4 біографії, 6 автобіографічних публікацій, 42 статті, листи та інші речі, 7 сатирично-гумористичних оповідок, 8 поем, 1024 вірші.

Андерсен — відомий своїми неймовірно цікавими, повчальними, добрими і веселими, а, іноді, сумними казками. Діти всього світу зачитувалися ними. При цьому вони вчилися любити, товаришувати, довіряти і, найголовніше, вірити в диво та беззаперечну перемогу добра. Його твори пройняті соціальним оптимізмом і щирою вірою в краще майбутнє людства.

Однак, характер у казкаря був кепський і полохливий: він боявся пограбувань, собак, втрати паспорта, боявся загинути у вогні та отруєння. Він жахався найменшої подряпини, а назви хвороб викликали у нього тремтіння.

Влітку 1872 Андерсен упав з ліжка й дуже забився. Він не одужав після цієї травми, і помер 4 серпня 1875 р.

Уже до смерті казкаря розпочалося планування встановлення йому пам'ятника, який зараз стоїть на площі перед ратушею у Копенгагені.

За видатний внесок у дитячу літературу найкращим письменникам і художникам-ілюстраторам дитячої книги вручають премію імені Г. К. Андерсена. Лауреатів оголошують один раз на два роки. Премія вручається 2 квітня, в день народження видатного данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Для авторів дитячої літератури премія Андерсена є найпрестижнішою міжнародною нагородою. Часто її називають Малою Нобелівською премією.

З 1956 року Міжнародною радою з дитячої книги (IBBY) присуджується Золота медаль Ганса Християна Андерсена — вища міжнародна нагорода в сучасній літературі. Цією медаллю нагороджуються письменники, а з 1966 року – художники, за внесок у дитячу літературу.

Бібліотека ім. М. Бажана пропонує зі своєї скарбнички книгу Г. К. Андерсена «Казки».



Немає коментарів:

Дописати коментар