суботу, 10 квітня 2021 р.

Всесвітній день антикваріату

 9 квітня — Всесвітній день антикваріату. Під поняття «антикваріат» потрапляють предмети давнини, які являють собою історичну чи художню цінність. Сам термін походить від латинського слова «старовинний». У більшості країн прийнято вважати, що такі реліквії повинні мати вік, не молодший за 60 років. У кожній країні визначення терміну «антикваріат» може бути різним, але прийнято вважати, що такі реліквії повинні мати вік, не молодший за 100 років.

До антикварних книг належать книги, видані в період від початку друкарства до 1850 р. Це цінні культурні об’єкти, їх колекціонують, перевидають як подарункові видання, продають на аукціонах.

Найбільш відомі міжнародні аукціони «Сотбі» SOTHEBY'S (Нью–Йорк, США), «Крісті»«Christie's» (Лондон, Велика Британія). В Україні також проводяться аукціони, є магазини зі старовинними картинами, меблями, статуетками та іншим товаром. Майже в кожному невеликому місті України, є дві-три антикварні крамниці, у великих містах - до десяти. У Києві їх 20. Для антикварних предметів людство створило музеї, де кожен може побачити матеріальні свідчення давніх епох. Також антикваріат є предметом купівлі, продажу та колекціонування. З плином часу ці речі стають ще більш цінними, тому заможні люди часто використовують їх в якості інвестиції. Практика колекціонування артефактів — майже ровесниця цивілізації. Ще древні єгиптяни та греки добре усвідомлювали значення речей, і особливо предметів мистецтва, як особливої цінності. Від інкрустованих дорогоцінними камінням золотих виробів у гробницях фараонів до бронзових скульптур в грецьких храмах — все це вважалося свідченням високого статусу власника.

Римляни успадкували цю традицію — їхня імперія мала високий рівень виробництва зброї, інструментів, скульптур, прикрас, посуду. До того ж, зберігалися кращі речі не тільки місцевого походження, а й цінні трофеї, загарбані в завойованих країнах.

Щодо України, то серед відомих колекцій антикваріату XIX століття найчастіше згадують зібрання картин підприємця-цукрозаводчика Івана Терещенка, якому завдячує своєю базою Київська картинна галерея. Також видатною вважається колекція подружжя Ханенків, яка складалася з картин, ікон, кераміки, порцеляни, килимів, предметів народного мистецтва та інших цінних унікальних речей.

В 1990-х роках, після здобуття незалежності Україною, антикварний ринок в країні активізувався. З’явилися періодичні видання, присвячені цьому захопленню, клуби колекціонерів, антикварні галереї та крамниці. Популярністю серед любителів користуються старовинні меблі, монети, посуд, прикраси. І хоч попит на антикваріат не є стабільним і традиційно знижується в кризові періоди, проте для професійних антикварів це добра нагода придбати унікальну річ за невисокою ціною.





Немає коментарів:

Дописати коментар