пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Міжнародний день ромів

 Мистецький клуб ,,Аrt - Fest" знайомить!

Петя Чорний - ромський співак, музикант і композитор.

8 квітня - Міжнародний день ромів — міжнародне свято ромського народу. Це свято, започатковане 1971 року, має на меті привернути увагу до самобутньої культури ромського народу. За даними перепису 2001 року, чисельність ромської спільноти в Україні становить близько 48 тис. осіб, проте ромські НУО називають кількість від 150 до 400 тис. Найбільші ромські громади мешкають у Закарпатській та Одеській областях.

В Україні роми стикаються з низкою соціально-економічних проблем: низький рівень освіченості, високий рівень безробіття (понад 54% ромів не мають роботи), низький рівень пенсійного забезпечення (лише 3,5% ромів отримують пенсії). З часів Незалежності України Уряд докладає великих зусиль для допомоги представникам ромської національної меншини в інтеграційних процесах, дотриманні їх прав. В Україні діють всесвітньовідомі художні, творчі ромські колективи, щороку проходить ромський джаз-фестиваль, по всій країні відбуваються святкування Міжнародного ромського дня та інші культурно-просвітницькі заходи.

За традицією цього дня запалюють мільйони свічок як символ єдності ромського народу, а тисячі яскравих вінків спускають на воду: це символізує нелегку долю народу – вічного блукальця без історичної батьківщини.

________________________________________________________________________________

Петя Чорний - ромський співак, музикант і композитор. Професійна трудова діяльність артиста почалася в 16 років в батьківському ансамблі «Циганські наспіви» в Чернігівській філармонії, де артист брав основну базу свого професіоналізму, де працювали кращі зірки циганського артистичного мистецтва. Після закінчення одинадцятого класу заочно вступив у Київську консерваторію за фахом «Хоровий диригент». Мати була знаменитою виконавицею старовинних циганських романсів, тато – художній керівник циганського ансамблю «Циганські наспіви».



Немає коментарів:

Дописати коментар