пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Абрагам Ортеліус

 Абрагам Ортеліус – фламандський географ та картограф народився 4-14 квітня 1527 року в м. Антверпені (Габсбурзькі Нідерланди). В 1570 році в Антерпені він підготував та видав перший в світі географічний атлас сучасного типу «Видовище земної кулі» (лат. Theatrum Orbis Terrarum).

Ортеліус визначався дипломатичністю, розумом, доброзичливістю. Вів успішний бізнес антикварату, книг та карт. Будучи членом Гільдії Святого Луки, познайомився зі всіма відомими художниками та художниками Антверпена. Багато подорожував в справах та задля задоволення і все життя залишався неодруженим. Цікавився класичною історією, нумізматикою, природознавством. У нього була велика приватна колекція та бібліотека.

Перший у світі географічний атлас складався з 53 мап великого формату. Ортеліус використовував найкращі зразки доступні в Європі, завдяки зв’язкам з багатьма картографами та вченими. На звороті кожного аркуша було надруковано опис відображеної області. Публікації були підготовлені латинською, німецькою, французькою, голандською, іспанською, англійською та італійською мовами. Атлас неодноразово доповнювався і перевидавався і став свого роду «географічною Біблією» для мореплавців кінця XVI – початку XVII cт. У розвитку картографії зіграв важливу роль.

В мапі «Europam, Sive Celticam Veterem», опублікованої в атласі «Theatrum Orbis Terrarum», 1595 року, українські землі позначені як Scytіa. Окрім свого світового атласу Ортеліус створив Парегон, атлас класичної історії.

Помер 28 червня 1598 року в Антверпені.






Немає коментарів:

Дописати коментар