середу, 7 квітня 2021 р.

Благовіщення

 7 квітня православний світ святкує Благовіщення (повна назва - Благовіщення Пресвятої Богородиці). Воно третє за важливістю після Різдва та Пасхи. Благовіщення розшифровується, як “блага звістка”. Свято призначене події повідомлення архангелом Гавриїлом Діві Марії про Її обраність Господом на землі.

Діву Марію батьки посвятили Богу і у трирічному віці відвели до храму й залишили її там на виховання. До свого повноліття (до 15 років) Марія жила у храмі, навчаючись рукоділля, грамоти, читаючи Святі книжки. Настав день, коли вона за звичаєм мала залишити храм. Священики храму вибирали для своїх вихованок обручників, які надалі опікувалися ними. Марії обрали Йосифа — столяра, жителя Назарету, людину, відому своїм благочестям і порядністю. Марія покинула храм і жила в домі Йосифа, зберігаючи невинність і займаючись домашнім господарством. Євангеліє від Луки розповідає, що до Діви Марії, зарученої з Йосифом, явився ангел Гавриїл і повідомив, що вона зачне, і народить сина Божого, якого назве Ісус.

Символом Благовіщення є біла лілія. В язичництві вона була символом родючості і любові, християнство додало лілії значення непорочності, чистоти і святості.

Цього дня відбувається святкова літургія, яка часто завершується хресним ходом та красивою традицією - випускати у небо білих голубів. Голуб - символ Святого Духа.

Головний колір богослужіння на Благовіщення - голубий, його ще звуть Богородичним.

На Благовіщення дозволяється їсти рибу та випити трошки богослужебного вина - Кагору. Бажано сповідатися та причаститися, це вважається благословенням.



Немає коментарів:

Дописати коментар