понеділок, 5 квітня 2021 р.

Фрагонар Жан Оноре

 5 квітня 1732 р. в місті Грасс народився Фрагонар Жан Оноре. Батько Фрагонара був купцем, що торгував парфумами, в тому числі і в Парижі.

Хлопчик навчався у юриста в нотаріальній конторі. Однак нотаріус запропонував пристроїти його в учні до художника Буше. Він замітив його захоплення малюванням портретів клієнтів. У Буше Фрагонар декорував інтер'єри за ескізами майстра і виконував картони для мануфактури гобеленів. У 1752 р. отримав Велику Римську премію. До Риму вирушив у 1756 р., так як навчався в Королівській школі патронованих учнів, щоб отримати академічну освіту, необхідну для поїздки в Італію.

Королівська академія мистецтв прийняла його в свої члени у 1765 р. за картину «Смерть Кореза», яка знаходиться в Луврському музеї в Парижі.

За пропозицією багатого купця Бержере Фрагонар відправився з ним у подорож по Західній Європі. Бержере навіть дозволив художнику узяти з собою дружину з дочкою. Вони відвідали Рим, Неаполь, Флоренцію, Венецію, Відень, Прагу, Дрезден, Франкфурт, Мангейм і повернулись в Париж. Коли настав час віддати малюнки Бержере як компенсацію за подорожні витрати і подякувати за подорож, Фрагонар відмовився. Бержере вирішив справу в суді. Фрагонар програв судовий процес – його його авторитет вперше понизився.

Примхливе мистецтво рококо було скасоване новою і могутньою хвилею класицизму кінця XVIII ст. Фрагонар був співцем легковажних сюжетів і не був потрібен революції як художник померлого рококо, але став потрібен як знавець шедеврів мистецтва, як експерт. Фрагонар звозив до Національного музею (тепер Лувр) покинуті витвори мистецтва садиб аристократів. Історики мистецтва вдячні Фрагонару за малюнки старих майстрів, бо первісну колекцію малюнків Лувра зібрав саме Фрагонар.

Художник створив понад 550 картин, декілька тисяч малюнків та 35 офортів.

В Луврському музеї зберігаються відомі роботи Фрагонара: «Урок музики», «Пастораль», «Купальниці», «Спляча німфа», «Амур, що знімає сорочку з красуні», «Молода читачка» і «Натхнення» та інші, також в музеї Ермітаж та в різних приватних колекціях.

У центрі Парижа знаходиться найвідоміший у світі музей парфумів «Фрагонар», названий на честь французького живописця і гравера Жана Оноре Фрагонара. Приміщення з кришталевими люстрами, старовинними меблями і картинами художника Жана Оноре Фрагонара.



Немає коментарів:

Дописати коментар