четвер, 16 листопада 2023 р.

16 листопада – Міжнародний день толерантності.

  Толерантність це «повага, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження і способів проявів людської індивідуальності», також «визнання того, що люди за своєю природою розрізняються за зовнішнім виглядом, соціальним становищем, мовою, поведінкою і цінностями й мають право жити в світі і зберігати свою індивідуальність» – проголошує Декларація принципів толерантності, яка була прийнята 1995 року на 28-й Генеральній конференції ЮНЕСО.

До Міжнародного дня толерантності бібліотека підготувала добірку книг «Інший не означає гірший». Книги і читання допомагають толерантному ставленню до розмаїття культур світу, сприяють здатності розуміння способу життя іншого народу, терпимість до іншого способу життя, поведінки, релігії. Це активна позиція визнання прав та основних свобод. Визначення толерантності у великому тлумачному словнику української мови – «здатність переносити несприятливий вплив яких-небудь факторів; як поблажливість, терпимість до чиїхось думок, поглядів, вірувань».

Яскравий внесок в розуміння поняття «толерантність» зробили Г. Сковорода, В. Винниченко, М. Грушевський, М. Драгоманов та інші українські діячі, висвітлюючи в своїх творах різні сторони міжкультурної толерантності, співжиття.

Завітайте в бібліотеку для детального ознайомлення значущості толерантності у виданнях відомих письменників.






Немає коментарів:

Дописати коментар