понеділок, 23 листопада 2020 р.

Міжнародний день студента

 17 листопада світ відзначає Міжнародний день студента. Незважаючи на розваги та веселощі, якими щорічно супроводжується це свято, історія його виникнення не є радісною.

Стояв жовтень 1939 року. Європа була охоплена Другою світовою війною. А Чехословаччина, окупована німецькими військами, готувалася 28 жовтня відзначити 21-шу річницю створення Чехословацької республіки. У Празі студенти навчальних закладів та їхні викладачі вийшли на мирну демонстрацію на знак святкування становлення держави. Однак німецьке командування прийняло рішення розігнати масові збори. У процесі сутичок був розстріляний студент медичного факультету Ян Оплєтал, якому, власне, судилося стати символом боротьби студентства за свободу.

Яна ховали 15 листопада, і ніхто не очікував, що похорони будуть настільки велелюдними. Знову зібралися сотні людей, переважно студентів, і похоронна хода переросла в акцію протесту. Тоді десятки демонстрантів були арештовані, за два дні почалися погроми студентів, а усі чеські виші були закриті до кінця війни. Зрання 17 листопада німецькі військові увірвалися до гуртожитків і арештували студентів – всього понад 1200 осіб, котрі були поміщені у концтабір Заксенхаузен. Дев'ятьох студентів стратили у в'язницях Праги.

Саме у зв'язку з цими подіями та на знак вшанування пам’яті загиблих студентів 17 листопада 1939 року на Всесвітньому конгресі студентів було проголошено Міжнародний день студентів.



Немає коментарів:

Дописати коментар