середу, 11 листопада 2020 р.

Всесвітній день орігамі

 11 листопада відзначається Всесвітній день орігамі. Цей день засновано Японською Асоціацією орігамі в 1980 році. Він пов’язаний з важливою історичною датою – днем закінчення Першої Світової війни, яка офіційно закінчилася в 11 години 11 листопада 1918 року. Це був перший день миру після війни, що тривала 4 роки і 3 місяці. Символом цього дня став японський паперовий журавлик.

Крім того, чотири «одиниці», що складають цю дату, символізують чотири сторони квадрата, з яких складаються традиційні фігурки. До речі, цифра 11 в Японії та в нумерології вважається щасливою.

У ці свята діти і дорослі випускають білих журавликів у небо, оскільки саме цих птахів вважають символом миру.

Отже, що таке орігамі?

Вид декоративно-прикладного мистецтва складання фігурок із паперу.

Що означає слово “орігамі”?

Термін “Орігамі” поєднує в собі два японські слова, які перекладаються як – ламання паперу.

Хто вигадав інструкцію для орігамі?

Щоб інструкції з орігамі були зрозумілими, японець Йосізава Акіра та американець Семюель Рендлетт в середині XX століття вигадали, як саме малювати ці схеми, щоб вони були зрозумілими.

Який папір використовують майстри для створення фігурок?

Васі – це особливий папір виготовлений уручну. Проте для повсякденних занять з орігамі згодиться і звичайний квадратний аркуш паперу.

Що таке Цуру?

Найвідомішою фігуркою орігамі є Журавель (Цуру). В Японії прийнято вважати, що цей птах приносить щастя. Одним з найцінніших подарунків є Сенбадзуру – тисяча різнокольорових журавликів, нанизані на ниточки. Які можна подарувати на весіллі молодятам – для щасливого подружнього життя, або товаришу, який захворів з побажанням швидкого одужання.

Як відзначають свято?

Щорічно прихильники цього мистецтва збираються разом для обміну досвідом, ідеями та креативом: вони презентують один одному власні вироби, діляться новими досягненнями у сфері орігамі. Крім того, нерідко організовуються вуличні соціально-культурні заходи, щоб світ побачив витвори та їх авторів, познайомився з історією орігамі та поринув у світ мистецтва з головою. Професіонали влаштовують майстер-класи для всіх бажаючих, тож, якщо ви давно хочете навчитися японському мистецтву, маєте можливість повторювати за майстрами.

День орігамі – прекрасний шанс почати виробляти паперові фігурки та подарувати їх рідним та друзям. Або ж провести час разом з близькими людьми, здобувши нове цікаве хобі. Спільне заняття будь-яким різновидом мистецтва зближує людей та дарує теплі спогади.





Немає коментарів:

Дописати коментар