неділю, 1 листопада 2020 р.

Майстер – клас ,,Символ осені - гарбуз"

Майстер – клас ,,Символ осені'' від народного майстра Національної спілки майстрів народного мистецтва України, керівника підліткового клубу ,,Ровесник'', переможця Міжнародного проекту-конкурсу ,,Тарас Шевченко єднає народи'' в номінації ,,Мій Шевченко в художньо-прикладному втіленні'' – Юлії Петруньок.

Робити їх легко і швидко. Пропонуємо і вам спробувати.

____________________________________________________________________

Гарбуз вже кілька років не виходить із тренду, і вже мало не став символом осені. Але крім запашного аромату у каві та пиріжках, цей соковитий плід є надзвичайно корисним і може виводити з організму шкідливі речовини. Крім того, виявляється, його насіння є особливо корисне.

Насправді гарбуз або кабак— це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів.

Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі. Поласувати свіжим врожаєм з місцевих полів можна з серпня по листопад. Зберігається гарбуз протягом декількох тижнів, якщо робити це належним чином.

Виявляється, що існує близько 800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них — їстівні. Вражає різноманіття кольорів: білий, жовтий, зелений, чорний. Гарбузи можуть бути однотонними, плямистими або смугастими. Вони також мають різну форму: круглі або овальні, грушо- або цибулеподібні, з гладкою шкіркою або з пухирцями.

Проте найпопулярніше застосування гарбузів не зовсім зв’язане з їх поїданням. Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном.

За традицією з гарбуза виймають м’якість, вирізають на ньому більш-менш страшне обличчя, а всередину ставляють свічку, щоб утворити ліхтар. Якщо промити внутрішню частину Джека оцтом, а ззовні розпорошити лак для волосся — можна уникнути цвілі та зберегти своє творіння довше.

В гарбузів навіть є своя столиця — у Мортоні, штат Ілліоніс. Розташований там завод віробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966 року проходить щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.

Схоже свято відбувається з вересня по листопад в маленькому німецькому містечку Людвігсбург. Місцева виставка вражає не тільки великим різноманіттям сортів, але й скульптурами, створеними з гарбузів.

Популярний нині кавовий напій Pumpkin Spice Latte мав на меті відтворити лише спеції гарбузового пирога, а не смак самого гарбуза. Мережа кав’ярень Starbucks стала виготовляти цей напій з 2003 року, а з 2015 у рецепт додали справжнє гарбузове пюре.

https://studio.youtube.com/channel/UCxDWMTGSqe17FR4lc8qodKw/videos/upload?filter=%5B%5D&sort=%7B"columnType"%3A"date"%2C"sortOrder"%3A"DESCENDING"%7D



Немає коментарів:

Дописати коментар