четвер, 5 серпня 2021 р.

2021 рік - Міжнародний рік овочів та фруктів.

 2021 рік – Генеральною Асамблею ООН проголошено Міжнародним роком овочів та фруктів. Гендиректор Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй Цюй Дун’юй закликав усі країни світу нарощувати виробництво овочів, фруктів та інших харчових продуктів, які складають основу здорового способу життя.

До вашої уваги гастрономічне дослідження ,,Здоров'я в овочах та фруктах''.

🥗Свіжі овочі та фрукти - незамінне джерело вітамінів



та мінералів. Щоденно вживаючи свіжі овочі та фрукти, ми отримуємо необхідну кількість вітамінів А, С, Е, В1, В2, В6, К, РР. Крім того багато заліза, калію, магнію, кальцію, фосфору та інших мікроелементів. Завдяки цим речовинам відбуваються процеси кровотворення, зміцнюється імунітет, забезпечується нормальна діяльність всіх органів та систем.

🥗Запорука молодості та довголіття. Старіння – це процес окислення, а вживання в їжу антиоксидантів дозволяє уповільнити цей процес, а значить і старіння нашого організму. Крім того вони попереджують розвиток онкологічних захворювань. В овочах та фруктах міститься велика кількість антиоксидантів, але вони залишаються активними лише протягом декількох годин, потім гинуть. Тому вживати їх потрібно регулярно. Це сповільнить процес старіння і збереже Вашу красу та здоров’я.

🥗Допомагають схуднути. Овочі та фрукти майже не містять калорій, натомість мають велику кількість клітковини, яка дає відчуття ситості. Тому їх можна їсти в будь-якій кількості і не боятися набрати зайві кілограми. Клітковина забезпечує правильну роботу всього шлунково-кишкового тракту. До того ж виконує функцію сорбенту, тобто збирає шкідливі речовини, канцерогени і виводить їх з організму

🥗Рятують від інфаркту та інсульту. В даному випадку мова йде про холестерин, який накопичується у внутрішній стінці судин і призводить до розвитку серцево-судинних захворювань та їх ускладнень. Знизити його рівень в крові теж допоможуть фрукти і овочі. Холестерин потрапляє в організм з тваринною їжею. В рослинній їжі холестерину немає, натомість є пектин та клітковина, які допомагають виводити шкідливий холестерин з організму.

🥗Забезпечують хороший настрій. Фрукти та овочі містять речовини (селен, фолієву кислоту, калій, вітамін С), які сприяють виробленню ендорфінів – так званих “гормонів щастя”. Тому, якщо у Вас поганий настрій, з’їжте порцію фруктів і Вам одразу захочеться посміхнутися.

🥗Для того щоб організм отримав повноцінну дозу усіх необхідних йому речовин протягом дня слід вживати принаймні 5 порцій фруктів та овочів. Порція – це розмір Вашої пригоршні. 5 порцій дорослої людини міститимуть приблизно 500 г овочів і фруктів. І не забувайте, важливо, щоб на столі було різноманіття, тільки так організм отримає оптимальну кількість корисних речовин і вітамінів.

Намагайтеся щодня їсти різнокольорові овочі та фрукти.

🔴Червоні овочі та фрукти (помідори та кавуни) – містять пігмент лікопен, який є важливим для боротьби з раком простати та серцево-судинними захворюваннями.

🟢Зелені овочі та фрукти (шпинат та капуста) – містять лютеїн і зеаксантин, які можуть захистити від вікових захворювань очей.

🔵🟣Сині та фіолетові овочі та фрукти (чорниця та баклажани) – містять антоціани, які запобігають розвитку раку.

⚪️Білі овочі та фрукти (кольорова капуста) – містять сульфорафан і можуть також допомогти уникнути розвитку деяких видів раку.

🟡Жовті овочі та фрукти - допомагають роботі репродуктивної системи, надають сяяння шкірі, а також оберігають організм від вірусних захворювань (зокрема грипу та ГРВІ).

🟠Помаранчеві овочі та фрукти - їхні вітаміни позитивно впливають на стан сітківки та функціональний стан сітківки.

Україна займає 11-те місце серед найбільших виробників овочів з долею 1% від світового обсягу виробництва та 45-те місце в рейтингу найбільших виробників фруктів з долею 0,3% від світового обсягу виробництва.

Їжте овочі та фрукти щодня та наповнюйте свій організм корисними речовинами!

Немає коментарів:

Дописати коментар