середу, 24 лютого 2021 р.

Нові надходження – аудіокниги!

 

До вашої уваги книги видавництва ,,Книга вголос’’, де першою озвученою книгою були драматичні твори Лесі Українки у виконанні народної артистки України Ади Роговцевої. Вона дуже багато працювала з творчістю Лесі, орієнтується в матеріалі. І коли їй зателефонували і запропонували взяти участь у цьому проекті, Ада Миколаївна лише запитала: «Коли починаємо?

Аудіокнига — це середнє між кіно та книжками, тобто записані на електронні носії літературні твори у виконанні професійних акторів. Звичайно, аудіосприйняття літератури не замінить класичного читання з улюбленим пледом та чашкою какао. Втім література в такому форматі вже давно завоювала своїх прихильників серед активних людей, які багато часу проводять у машині, і яких не влаштовують пропозиції радіостанцій. Такі книги можуть слухати діти, поки мама займається домашніми клопотами, студенти, які пропустили важливу лекцію, чи ті, хто зібрався машиною на відпочинок. На один компакт, залежно від ритму читальника, може вміститися близько 14—15 годин запису. Начитаний твір поділено на невеликі файли, щоб зручніше було прослухати якусь улюблену чи не почуту частину ще раз.

Перші в Україні аудіокниги записувались у системі Українського товариства сліпих. Вже в 1960-тих у бібліотеці УТОСу ім. Миколи Островського існувала велика колекція звукових книг, яка протягом подальших 30 років перетворилась в унікальну, дуже велику аудіокнигозбірню. Записували ці книги на магнітофонну стрічку (спочатку на бобінах (рулонах), пізніше — на касетах) на низьких швидкостях. На рулоні записувалося дві доріжки, пізніше, з появою стерео-магнітофонів, — на чотири. 1 повна доріжка звучала 4 години. На касетах — 4 доріжки, 1 доріжка — 1 година. Магнітофони, що могли відтворювати такі записи, видавалися членам УТОСу й у вільний продаж не надходили. За десятиліття свого існування Будинок звукозапису та друку УТОС видав безліч аудіокнижок, записаних високопрофесійними дикторами українського радіо. Ці книги — величезна цінність для культури України. Видавались аудіокниги на будь-які теми й будь-якого жанру.

Приходьте до бібліотеки та оберіть для себе аудіокнижку за своїм смаком!





Немає коментарів:

Дописати коментар