вівторок, 2 лютого 2021 р.

День бабака

 2 лютого, відзначається День бабака - веселе та популярне свято в Канаді та США, яке приваблює туристів з усього світу. Цього дня, ґрунтуючись на поведінці бабака, складають прогноз на весну. Так, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні й спокійно залишає нору – зима рано закінчиться і скоро настане весна. А якщо пухнастий метеоролог лякається своєї тіні й залазить у нору – зима триватиме ще 6 тижнів.

Жителі Стародавнього Риму вперше довірили тварині передбачати погоду, але замість бабака вони спостерігали за їжаками. День бабака вперше відсвяткували у 1886 році жителі маленького американського містечка Панксатоні. Там рано-вранці 2 лютого витягли з нірки бабака на ім'я Філ, який згодом став місцевою знаменитістю. На честь цієї події в штаті проводиться щорічний фестиваль. Веселі й святкові гуляння відбуваються у місцях проживання всіх найбільш відомих бабаків-метеорологів і є дуже привабливими для туристів.

Свято стало популярним у низці країн і, зокрема, в Україні після виходу однойменного фільму. В Україні є свої відомі бабаки, які визначають погоду, - харківський Тимко і львівська Маруся.



Немає коментарів:

Дописати коментар