вівторок, 6 жовтня 2020 р.

інформаційна хвилинка - ,,Інклюзивність і ми''.

 В рамках програми підтримки та просування читання і книги «BOOKS FOREVER» до вашої уваги інформаційна хвилинка на тему ,,Інклюзивність і ми''. 

Інклюзивна література– це література, орієнтована на формування позитивного сприйняття інвалідності та особистої різноманітності. Вона  допомагає зробити соціально привабливим героя з інвалідністю, стає профілактикою байдужості, черствості, жорстокості. І з кожним роком таких книжок стає дедалі більше. Це література, яка розповідає про осіб з інвалідністю, формуючи у читачів позитивне сприйняття стану таких людей (книжки, які фокусують інтерес читача на загальнолюдських якостях та можливостях літературних героїв з інвалідністю; які покликані зробити спілкування з такими людьми обопільно цікавим та комфортним).  Спрямована на сприйняття особистої різноманітності та література для дітей з особливими освітніми потребами ( книжки шрифтом Брайля, з використанням піктограм, тактильні, книжки-картинки та ін.).

Сам термін «інклюзивна література» нещодавно ввела в Україні письменниця, доцентка кафедри видавничої справи Київського університету імені Бориса Грінченка Олена Осмоловська. На її думку, в Європі вже давно є така практика. І замість навішування ярликів це толерантний та зручний підхід. Спочатку, зібравши творчих однодумців, вона почала писати на цю тему та пропагувати аналогічні твори. А згодом її приємно здивувало, що видавці почали позначати так книги. Тож це означає, що така література має свого читача.

До вашої уваги інклюзивна література в нашій бібліотеці. 



Немає коментарів:

Дописати коментар