четвер, 11 травня 2023 р.

День Європи

 9 травня в Україні вперше відзначають День Європи, спільно з державами Європейського Союзу. Відповідний документ №266/2023 було оприлюднено 8 травня 2023 року на сайті Президента України.

У країнах Євросоюзу День Європи як символ єдності та миру на континенті відзначають 9 травня. Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільності, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

Тому 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. У цей день проводять освітні та культурні заходи, творчі ініціативи про Європейський Союз.

До цієї дати наша бібліотека підготувала інформаційно-ілюстративну виставку ,,,,Мистецтво та культура європейських країн'' - яка представляє культуру та мистецтво від давніх часів до сьогодення.



Немає коментарів:

Дописати коментар