неділю, 12 березня 2023 р.

1045 років від дня народження Ярослава-Георгія Володимировича – Ярослава Мудрого

 1045 років від дня народження Ярослава-Георгія Володимировича – Ярослава Мудрого (978 – 1054).

Великий князь київський, ростовський і новгородський, другий син київського князя Володимира Святославича, був одружений з Інгігердою, шведською принцесою. За розум і вченість його величали Мудрим. Київська Русь за Ярослава Мудрого була великою і могутньою державою Європи. «Володимир землю зорав, Ярослав засіяв» – образний вислів літописця.

Культурно-освітня діяльність Ярослава сприяла нечуваному культурному піднесенню держави та посилила міжнародний авторитет Київської Русі.

Ярослав Мудрий доклав багато зусиль для територіальної цілісності та єдності держави.

Написав першу збірку законів «Правда Ярослава» і закріпив повагу до людини.

Значно розширив Київ – побудував «місто Ярослава».

Збудував оборонні вали – одним із них нині проходить вулиця Ярославів Вал.

На місці перемоги над печенігами був зведений Софіївський собор. За наказом Ярослава Мудрого побудували Золоті ворота.

Ярослав Мудрий заснував школи при храмах, книжкові майстерні – скрипторії, першу бібліотеку при Святій Софії Київській, запровадив літописання, започаткував практику перекладу іноземних рукописів і книг. Князь мав велику власну бібліотеку. Була заснована Києво-Печерська Лавра.

Його називали ще «тестем Європи» – в своїй дипломатичній діяльності він спирався на династичні родинні зв’язки – діти та близькі родичі Ярослава вступали в шлюб з правителями інших держав - його доньки були королевами іноземних країн.

Одна з державних нагород України називається «Орден князя Ярослава Мудрого».

До уваги читачів книжкова виставка з колекцій мистецької літератури бібліотеки про розквіт духовного життя за Ярослава Мудрого, про найбільш значущу споруду – Київський Софіївський собор, розписаний яскравими фресками та оздоблений мозаїкою, який вражав внутрішнім оздобленням та довершеністю форм з настінними розписами і зображеннями його дочок, синів та самого Ярослава Мудрого, спорудження укріпленнь «міста Ярослава», оздоблення Золотих воріт, саркофаг Ярослава Мудрого, який вабив не тільки мандрівників, але й ворогів.

Київська Русь за князювання Ярослава Мудрого піднялася на вищі шаблі досягнень архітектури, живопису, письменства, філософської думки того часу.

Слава Україні!




Немає коментарів:

Дописати коментар