понеділок, 16 січня 2023 р.

395 років від дня народження Шарля Перро

 12 січня виповнюється 395 років від дня народження Шарля Перро — французький письменник епохи класицизму, поет і критик, основоположник жанру літературної казки. Саме Шарль Перро поклав початок жанру літератури для дітей. Свої «Казки матінки гуски» він присвятив принцесі Орлеанської. Ця книга стала першою в світі, написаної для дітей.

Казки Шарля Перро для дітей розійшлися по всьому світу, будучи переведеними на десятки інших мов. Його творчість справила величезний вплив на розвиток всього казкового жанру в подальшому. Такі відомі на весь світ казкарі, як брати Грімм і Г. К. Андерсен, самі зізнавалися, що саме твори знаменитого француза служили для них джерелом натхнення і ідеалом, до якого потрібно прагнути.

Казки Шарля Перро лягли в основу безлічі інших творів. За їх мотивами знімалися мультфільми і кінострічки, їх перетворювали в пісні, балети і опери… Правда, все це сталося вже через багато років після смерті письменника. Втім, він і за життя не був обділений ні славою, ні повагою. До казкового жанру літератор прийшов далеко не відразу. Спочатку його більше цікавила поезія, і першим твором Шарля Перро стала поема «Стіни Трої, або Походження бурлеску». Написав він її у 15-річному віці, але вона пройшла майже непоміченою для публіки. А взагалі він вважав найкращим літературним жанром романи в прозі або у віршах.

Першими він опублікував казки "Грізельда", "Кумедні бажання" та "Осляча шкіра". А 1697-го видав збірку "Казки матінки Гуски, або Оповідання та казки минулих часів із моральними повчаннями", до якого увійшли 7 перероблених народних казок ("Спляча красуня", "Червона Шапочка", "Синя Борода", "Кіт у чоботях", "Попелюшка" , «Хлопчик-мізинчик») і одна казка, складена самим Перро («Ріке-Чубчик»).

Поступово вся Європа полюбила його героїв, а його казки ввійшли до золотого фонду дитячої літератури.

У фонді нашої бібліотеки є всі казки Шарля Перро, які запрошуємо перечитати.



Немає коментарів:

Дописати коментар