середу, 11 січня 2023 р.

10 січня - Всесвітній день метро.

 0 січня - Всесвітній день метро.

В цей день у далекому 1863 році в Лондоні було відкрито першу лінію метрополітену довжиною шість кілометрів. Для XIX століття це стало резонансною подією, адже в багатьох країнах головним видом транспорту ще залишався кінний. Із 06.00 між сімома станціями з інтервалом руху 15 хвилин курсували шість поїздів із чотирма вагонами в кожному.

За перший день роботи метро було здійснено 120 поїздок та перевезено 38 тис. пасажирів.

У Києві ідея підземної залізниці вперше виникла в 1884 році. А днем офіційного відкриття перших п’яти станцій столичного метрополітену є 12 листопада 1960 року. Це був відрізок шляху від станції Дніпро до Вокзальної довжиною 5,2 кілометра. В перші роки функціонування метро саме на станції Дніпро знаходилось депо з ремонту потягів.

З моменту відкриття Київського метрополітену пройшли десятки років. Сьогодні Київський метрополітен — це три лінії протяжністю майже 70 кілометрів, 52 станції з трьома пересадочними вузлами. Метро щодня перевозить близько 1,5 мільйона пасажирів.

З першого дня російського вторгнення в Україну київське метро стало прихистком для десятків тисяч людей. У лютому та березні більшу частину часу метро працювало як бомбосховище під час повітряних тривог. Окрім киян, у метро фактично оселилися люди, яким вдалося виїхати з територій окупованих або тих, де точилися бої. Після вторгнення росії Київський метрополітен перестав працювати у звичному режимі — потяги ходили раз на годину, у перервах між повітряними тривогами, частина станцій взагалі не працювала.

У День метро пропонуємо вікторину з цікавими фактами про київську підземку.

https://docs.google.com/forms/d/1Ig1fI16mhcn71hekPk6EhLfmlEjg995JtaJ6cmDovUw/edit?hl=uk&fbclid=IwAR17U0fkt_kZ6nlM0BxZR-JLU_SB0-wdzHfIUwevjpruY966B113LMBKP_E&pli=1



Немає коментарів:

Дописати коментар