понеділок, 22 березня 2021 р.

Міжнародний день лісу

 21 березня, в день весняного рівнодення в Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань, в усьому світі відзначається Міжнародний день лісу або Всесвітній день захисту лісів. Ініціатором установи даного Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї в 1971 році, і була підтримана Всесвітньою Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО).

В даний час загальна площа лісів на планеті складає приблизно 38 млн. кв. км (це близько третини площі суші). Всесвітній день лісів пов’язаний з діяльністю щодо посадки лісів та висвітлення важливості збільшення кількості зелених насаджень, Ліси — легені нашої планети. Ліси формують клімат планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем для рослин і тварин, джерело їжі і здорового середовища для людей, необхідні для родючості грунтів. Проте, з кожним днем площа світових лісів неухильно скорочується: кожну секунду Земля втрачає більше 1,5 гектарів незайманого лісу. Насамперед це пов'язано зі зростанням чисельності населення і перетворенням лісових територій для різних людських потреб. Скорочення площі лісових масивів веде до негативних процесів, що мають глобальне значення для всієї природи і життєдіяльності всього людства.

Ліси усього світу щорічно вбирають з атмосфери понад 2 мільярдів тонн вуглекислого газу, перетворюючи його на кисень.

В середньому одне дерево виробляє близько сотні кубометрів кисню щорічно.

Дерева дійсно зменшують парниковий ефект

Дерева, як і інші рослини, у невеликих кількостях виділяють леткі речовини, що мають назву фітонцидів, які використовують проти збудників хвороб.

Ліси в Україні складають сумарно близько 15% від загальної площі і займають перше місце в Європі по різноманіттю біологічних видів.

Букові ліси Карпат – єдиний об'єкт - внесений до списку об'єктів природної спадщини ЮНЕСКО. І це майже єдині на сьогодні ліси України, яких не торкалася вирубка. Список ЮНЕСКО включає п'ять природних масивів Карпатського біосферного заповідника та один - Ужанського національного природного парку.

Найстаріший сосновий ліс на Київщині, Звонківський заказник знаходиться поблизу села Дзвінкове у Васильківському районі. Вік окремих дерев сягає 200 років. Найбільше вражать їх розміри — товщина хвойних велетнів досягає 3 метри в обхваті.

Вікові дубові ділянки в заказниках «Цезарівский» та «Урочище Мутвіцьке» розташовані в Макарівському районі, біля села Ніжиловичі. Влітку в дубовому лісі прохолодно, але не холодно, як, наприклад, в ялиновому чи смерековому. Зелень тут покриває землю в деяких місцях суцільним килимом. Особливо привертають увагу галявини з барвінком.

Відоме своїм чудовим лісовим озером, розташованим серед вкритих густим лісом пагорбів урочище «Калинове», яке знаходиться в Обухівському районі, поблизу села Халеп'я. За свою незвичайну для Київщини красу його так і називають — «гірським». Кришталево чиста вода, корисне повітря і різноманітні лісові ягоди.

Національний природний парк «Білоозерський» знаходиться на території Переяслав-Хмельницького району Київської області – дуже гарний, переважно сосновий ліс з домішками дубових дерев. Рік від року тут розквітає «сон розкритий» та «сон лучний» — квіти, які включені до Червоної книги.

Найбагатша деревами країна у всій Європі.- Фінляндія, – більше 70 відсотків території покрито лісами. 

Дерево, якому близько двох тисяч років, зростає в Литві під назвою «Старий».

111 метрів — висота найдовшого дерева у світі. Це секвоя вічнозелена, яка росте в американському штаті Каліфорнія.

Одне із самих твердих у світі дерев — береза Шмідта, що виростає в Японії, Китаї. Це дерево зрубати неможливо за допомогою сокири.

Щороку Земля втрачає майже сто мільйонів дерев.

В середньому з одного дерева виходить близько 4 тонн паперу.

З цінної породи деревини одного Махагонієвого (червоного) дерева можна виготовити кілька одиниць меблів, вартістю 1 мільйон доларів.

Так само з махагоні виготовляють музичні інструменти. 

82% всіх в світі лісів, що вирубуються, відновлюються природним шляхом або за участю людини.



Немає коментарів:

Дописати коментар