вівторок, 23 березня 2021 р.

Роже Мартен дю Гар

 23 березня виповнюється 140 років від дня народження Роже Мартена дю Гара — французького письменника, лауреата Нобелівської премії з літератури 1937 року «За художню силу і правду в зображенні людини і найбільш суттєвих сторін сучасного життя».

Народився в паризькому передмісті Нейї-Сюр-Сен в заможній родині. Навчався у Сорбонні (1898-1900) та Школі Хартій (Париж, 1900-1905). Навесні 1908 року за кілька тижнів Мартен дю Гар написав «Становлення» про моральні проблеми пошуку сенсу людського життя та видав роман за власні кошти — і з цього моменту став професійним літератором. Першим значним його досягненням, яке принесло успіх, став роман «Жан Баруа». Найвідоміший твір – роман «Сім'я Тібо», вісім томів якого виходили з 1922 р. по 1940 р. Письменник гармонійно поєднує глибокий психологізм із пластичним описом людських доль і навколишнього світу.

Узимку 1941 p. в окупованій Ніцці Мартен дю Гар почав збирати матеріал для свого останнього (незавершеного) роману «Щоденник полковника Момора». Попереджений друзями — учасниками Опору, що його ім'я занесене у список підозрілих осіб, він змушений був у 1944 р. переховуватись віл гестапо. Останнє десятиліття свого життя Мартен дю Гар працював над книгою спогадів, кіносценарієм за «Родиною Тібо», романом про старого полковника, листувався з письменниками та філософами про проблеми буття і творчості. Усі ці твори вийшли друком посмертно.

Протягом усього життя Мартен дю Гар був нетовариським, вважаючи, що за письменника повинні говорити його твори, помер 23 серпня 1958 від серцевого нападу у м. Беллеме у власному особняку в віці 77 років.





Немає коментарів:

Дописати коментар