вівторок, 11 жовтня 2022 р.

Володимир Яворівський

 

11 жовтня 1942 року в селі Теклівка Крижопільського району Вінницької області народився Володимир Яворівський - український письменник, громадсько-політичний діяч і один із борців за незалежність України у ХХ столітті.
Освіту здобував в Одеському державному університет імені Іллі Мечникова за спеціальністю Українська мова та література.
Після закінчення університету працював редактором на місцевому радіо, кореспондентом редакції газети Запорізька правда, Прапор юності, Літературна Україна, редактором запорізького радіо, референтом Спілки письменників УРСР. Також свого часу Володимир Яворівський був заступником головного редактора журналу Вітчизна, а з 1971 року став членом Спілки письменників України.
З жовтня 2001 року по листопад 2011 Володимир Яворівський очолював Національну спілку письменників України. Також тривалий час був ведучим на телеканалі UA: Київ, де виходила його авторська програма Що ж ми за народ такий?
Також Володимир Яворівський протягом багатьох років вів на Першому каналі Українського радіо авторську програму 20 хвилин з Володимиром Яворівським і був членом наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України.
Письменник був лауреатом Державної премії України імені Тараса Шевченка за повість Вічні Кортеліси, мав Орден За заслуги III ступеня і володарем літературної премії імені Дмитра Загула.
Найвідомішими літературними творами Володимира Яворівського є :
збірки оповідань ,,А яблука падають''
,,Гроно стиглого винограду'' (новели)
повісті Вічні Кортеліси і З висоти вересня;
трилогія романів Ланцюгова реакція, Автопортрет з уяви (біографічний роман про Катерину Білокур) і Марія з полином у кінці століття (про драматичні події весни 1986 року в Чорнобильській зоні).
Помер Володимир Яворівський 16 квітня 2021 року на 79 році життя. Похований на Байковому кладовищі в Києві.



Немає коментарів:

Дописати коментар