неділю, 11 вересня 2022 р.

Анатолій Криволап

11 вересня 1946 року в м. Яготин народився Анатолій Криволап – один із найвідоміших художників українського сучасного мистецтва, майстер українського нефігуративного малярства та пейзажу, учасник артгурту "Жипописний заповідник" (1991-1995). Член Національної спілки художників України.

Він отримав класичну професійну освіту, закінчивши Державний художній інститут в Києві, але шлях у мистецтві прокладав через власне уявлення про колір і відтінки.

Після закінчення інституту, протягом 15 років вів непублічний спосіб життя, шукаючи себе в мистецтві та не бажаючи творити в соцреалізмі.

За своє життя митець створив власний впізнаваний та неповторний стиль у живописі.

Його роботи перебувають у найкращих музейних та приватних колекціях.

У 2016-му році Анатолій Криволап заснував іменну премію для молодих художників в розмірі $5 тис. Але це не живі гроші, а квиток на літак, оплата готелю і вхідних квитків у кращі музеї світу.

З 1976 року — постійний учасник регіональних та міжнародних виставок.

2011 року роботи Анатолія Криволапа двічі встановлювали світові рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародному артринку. Перший рекорд відбувся в травні 2011, коли його картина «Степ» була продана на аукціоні Phillips de Pury & Co в Нью-Йорку за 98 500 доларів. А вже в жовтні на торгах сучасного мистецтва дому Phillips de Pury & Co в Лондоні, роботу «Кінь. Ніч.» було продано за 124 400 доларів.

9 лютого 2012 року було оголошено список переможців Шевченківської премії 2012. Анатолій Криволап переміг у номінації «образотворче мистецтво» (за цикл з 50 робіт «Український мотив»).

Є членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка (з грудня 2016).

У 2011-у Криволап був визнаний “Людиною року” в Україні.




Немає коментарів:

Дописати коментар