вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Богдан Гаврилишин - «Лідер світового менеджменту у піднесенні міжнародного авторитету України»

 «Лідер світового менеджменту у піднесенні міжнародного авторитету України».

19 жовтня 2021 року виповнилося б 95 років з дня народження Богдана -Володимира Дмитровича Гаврилишина. Богдан Дмитрович - український, канадський, швейцарський економіст, громадський діяч, меценат, колишній член Римського клубу, іноземний член НАН України, президент Фонду Богдана Гаврилишина. Був громадянином Канади.

Відтепер щороку в середині жовтня ми вшановуватимемо пам’ять Богдана Гаврилишина – пластуна з майже 80-літнім “стажем”, якого називали найвпливовішим українцем світу.

Богдан Дмитрович здійснив шлях від хлопця-лісоруба до члена одного з найпотужніших об’єднань провідних інтелектуалів світу — Римського Клубу. Народився 1926 року у с. Коропець Тернопільської області. У 1944-му, коли йому було 18, під час ІІ Світової війни його забрали до Німеччини на роботи. Звідти у 1947 році емігрував до Канади. Там працював лісорубом, згодом став студентом Університету Торонто, де здобув магістра за спеціальністю Інженер-механік. Згодом Богдан Дмитрович отримав MBA в МІМ-Женева і ступінь доктора економіки та суспільних наук у Женевському Університеті.

Богдан Гаврилишин став співзасновником Європейського форуму з менеджменту у Давосі (тепер Світовий економічний форум), засновником Міжнародного інституту менеджменту в Індії. Був консультантом компаній «General Electric», «IBM», «Unilever», «Phillips», радником урядів кількох країн.

Богдана Гаврилишина нагороджено Орденом Свободи – найвищим орденом України, яким можуть бути нагороджені іноземці (Б.Г. зберіг громадянство Канади). Відповідний указ 21 жовтня 2016 року видав Президент України, нагородивши Богдана Дмитровича за “визначний особистий внесок у піднесення міжнародного авторитету Української держави, багаторічну плідну наукову та благодійницьку діяльність”. Серед інших кавалерів Ордену Свободи – король Швеції Карл XVI Густав, американський сенатор Джон Маккейн, Джордж Сорос, екс-віце-президент США Джо Байден та очільники 10 держав.

Підтримав першу українську експедицію в Антарктиду,

1995 року Велика Британія передала Україні антарктичну станцію “Фарадей”, тепер відому як “Академік Вернадський”. Українська сторона придбала цю станцію за символічний 1 фунт стерлінгів. А от на відправлення першої експедиції в Антарктиду коштів не було. Все закінчилося б фіаско, якби наші вчені не вийшли на Богдана Гаврилишина, який тоді очолював міжнародний фонд “Відродження”. Почувши про цю проблему, Богдан Дмитрович допоміг першій українській антарктичній групі – фонд виділив кошти на експедицію.

У 2010 році заснував Благодійний Фонд «Богдана Гаврилишина», місією якого є підготовка критичної маси молодих українців, які на власному досвіді вивчили як функціонують найкращі країни Європи, та зможуть утворити критичну масу людей, яка трансформує Україну.

Один з учасників ініціативної групи «Першого грудня».

24 жовтня 2016 року о 5-й ранку п. Богдан помер у родинному колі у своїй квартирі у Києві.




Немає коментарів:

Дописати коментар