вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів

 17 жовтня в рамках заходів до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію злиднів, який був запроваджений за ініціативою неурядових організацій у 1992 року Генеральною Асамблеєю ООН - інформаційна хвилинка ,,«Головний моральний виклик сучасності».

Історія проведення Міжнародного дня боротьби з бідністю нерозривно пов’язана з датою 17 жовтня 1987 року. В той день більше ста тисяч чоловік зібралися на площі Трокадеро в Парижі, де в 1948 році була підписана Загальна декларація прав людини, щоб віддати данину пам’яті жертв убогості, насильства і голоду. Присутні заявили, що убогість є порушенням прав людини, і підтвердили необхідність спільними зусиллями добиватися дотримання цих прав. Відповідні заяви накреслені на пам’ятному камені, який був відкритий в той день.

Забезпечення права на захист від бідності також є одним із головних напрямів Європейської соціальної хартії (переглянутої), що ратифікована Верховною Радою України у 2006 році. Бідність можна розглядати як абсолютну величину, тобто як величину доходу особи, так і відносну величину – співвідношення із купівельною спроможністю населення. Як абсолютну величину бідність в Україні можна розглядати як співвідношення до прожиткового мінімуму.

Прожитковий мінімум це соціальний стандарт, який є вартісною величиною достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я набору продуктів харчування (далі – набір продуктів харчування), а також мінімального набору непродовольчих товарів (далі – набір непродовольчих товарів) та мінімального набору послуг (далі – набір послуг), необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

В Україні запроваджено ще один соціальний стандарт, який не передбачений ні Конституцією ні чинним законодавством. Це рівень забезпечення прожиткового мінімуму.

Бідність можна розглядати як абсолютну величину, тобто як величину доходу особи, так і відносну величину – співвідношення із купівельною спроможністю населення. Як абсолютну величину бідність в Україні можна розглядати як співвідношення до прожиткового мінімуму.

Викорінення бідності, боротьба з нерівністю та захист прав кожної людини є першочерговим завданням Цілей сталого розвитку (2015-2030), затверджених на Саміті ООН у вересні 2015 року.

Сьогодні боротьба з бідністю в Україні залишається вкрай важливим та актуальним питанням, обумовленим загостренням соціально-економічної ситуації в країні, що супроводжується погіршенням матеріального становища переважної частини населення, що, як наслідок, значно стримує розвиток України.

Проведення Дня 17 жовтня свідчить також про прагнення людей, що живуть у злиднях, використовувати свій досвід і знання з метою сприяння викорінення бідності.



Немає коментарів:

Дописати коментар