четвер, 22 липня 2021 р.

 Цікавий факт! 22 липня - День гамака.

Христофор Колумб у 1492 році прибув на Багами і помітив дивну річ – місцеві люди спали у сітках, натягнутих між деревами. Колумб, не довго думаючи, прихопив такий гамачок додому, де незвичайна спальна річ швидко набула популярності, особливо серед моряків: тепер не потрібно було спати на брудній та мокрій підлозі, а морська качка віднині не заважала сну, а навпаки швиденько заколихувала.

Більшість джерел, у яких є згадки про гамак, ведуть нас до племен Центральної та Південної Америки. У музеї золота в м. Богота (Колумбія) зберігається гамак, виготовлений із золота. Це свідчить про те, що гамаком полюбляли користуватися і заможні й впливові верстви населення. Місцеві племена називали гамак «колискою богів» або «подарунком богів». Більш пізні знахідки археологів свідчать, що згодом підвісні гамаки виготовлялися із кори дерева хамак, звідки й походить назва.

Гамаки сприяють глибокому сну, діючи дуже лагідно. Деякі компанії (завдяки Фредріку Тейлору) для своїх співробітників у своєму офісі роблять гамаки прямо на робочому місці.

Що може зробити вас краще, ніж відпочинок і мрійливий сон в гамаку? Гамаки розподіляють вагу тіла рівномірно і воно відчуває найменший тиск, ось чому людина прокидається, відчуваючи себе свіжим і розслабленим кожен раз, коли засинає в гамаку.

У Північній Кароліні (США) ви можете знайти найбільший гамак в світі. Довжиною 12,8 метра - зітканий із більш ніж з 3048 метрів мотузки. Він може тримати до 3628 кг ваги.

Світське суспільство Франції в XVI-XVII століттях часто користувалося гамаками, як модними і екзотичними новинками, але на парадних прийомах чоловіки і жінки носили складні багатоярусні наряди, які безповоротно зіпсувалися б від сидіння в гамаку. Однак був знайдений вихід з положення. Гамак за допомогою стійок максимально розтягували в сторони, тому на нього можна було присісти і не пом’яти святковий костюм.

У бразильській знаті гамаки стали предметом розкоші в середині XVIII століття. Місцеві раби виготовляли для своїх господарів чудові творіння, прикрашені химерними малюнками, орнаментами і бахромою. На прийомах багаті плантатори часто виставляли такі гамаки для того, щоб похвалитися перед гостями, стверджуючи, що їхня власність набагато привабливіше, ніж у інших.

Окрім того, вчені вже таки довели, що відпочинок у гамаку сприяє підвищенню концентрації, а якщо при цьому ще й читати художню чи навчальну літературу, то матеріал запам’ятовуватиметься й засвоюватиметься краще.

Усім корисного й приємного відпочинку



Немає коментарів:

Дописати коментар