вівторок, 19 січня 2021 р.

Хрещення Господнє

 Сьогодні, 19 січня, українці відзначають завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу - Хрещення Господнє. За церковним календарем - Хрещення Господнє або ж Йордан, Водохреща, Богоявлення. Це третє та завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу у православних та греко-католицьких християн.

Це свято встановлене в пам’ять про подію, коли Іван-Хреститель у водах річки Йордан хрестив Ісуса. При цьому на Спасителя відбулося зішестя Святого Духа у вигляді голуба.

У той же момент з неба долинув Божественний голос: «Це є Мій улюблений Син, у ньому моє благовоління». Звідси й інша назва свята — Богоявлення, тобто день, коли Бог з’явився відразу в трьох іпостасях. Ісус, який зійшов у річку, взяв на себе весь тягар смерті та гріхів. Тим самим він зробив воду символом життя. У цей день вода отримує від Господа особливу благодатну силу, вона здатна очистити людину, відродити її до нового життя і вдосконалювати.

Напередодні Водохреща православними християнами святкується «Голодна кутя», або другий Святий Вечір. Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять — постять. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подають пісні страви — смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар. Після вечері всі кладуть свої ложки в одну миску, а зверху — хлібину, «щоб хліб родився».

На другий день зранку ходять до церкви святити воду. Цією свяченою водою починається трапеза, нею ж кожний господар кропить усіх членів сім’ї, хату, інші будівлі, криниці. На вечерю цього дня подають пісні страви: вареники з картоплею або капустою, гречані млинці на олії, кутя, узвар.

З нагоди свята люди пірнають у водойми. За повір'ям, якщо скупатися на Водохреща, то не будете впродовж року хворіти, адже у цей день вода набуває цілющої сили. Також традиційно люди освячують воду та приносять її до оселі.



Немає коментарів:

Дописати коментар