понеділок, 18 січня 2021 р.

Іван Труш

 18 січня 1869 року народився Іван Труш – відомий український художник-імпресіоніст, майстер пейзажу та портрету, основоположник реалістичного напряму в українському живописі, громадський та культурний діяч, мистецтвознавець, редактор, видавець.

Народився у невеликому селі Висоцьку на Львівщині у незаможній селянській сім’ї. З перших років навчання у початковій школі у хлопця проявились здібності до малювання. Середню освіту здобував у Бродівській гімназії, де під час навчання остаточно вирішив обрати професію художника.

Творчий спадок геніального художника Івана Труша вражає: після 42 років невтомної праці він залишив близько 6000 етюдів, із них понад 360 портретів відомих митців. У 1899 році Іван Іванович влаштував першу персональну виставку, під час якої було показано 38 його робіт. Майже всі картини були розкуплені в перші дні експозиції. Будучи близьким товаришем із Іваном Франком, Іван Іванович намалював 10 портретів Каменяра. Фактично всі портрети, які репродукуються у сучасних підручниках, належать пензлю Труша.

У 1904 році митець разом із Михайлом Грушевським заснував «Товариство прихильників української літератури, науки і штуки», яке об’єднувало науковців, письменників та митців з усіх українських земель. Наступного року була організована перша спільна виставка творів київських та львівських художників «Вистава українських артистів».

Цікавим є факт, що відома українська поетеса Леся Українка вперше в житті позувала для портрета саме Івану Трушу у 1900 році. До цього моменту її ніхто не малював з натури, тому що через хворобу Лесі було важко позувати. Саме Леся Українка познайомила Івана Труша зі своєю двоюрідною сестрою Аріадною Драгомановою, яка через 4 роки після знайомства стала його дружиною. Художник не мав учнів та школи, а останні 10 років свого життя провів у тиші, адже оглух та спілкувався з рідними за допомогою записок.

Пейзажі Труша, пройняті хвилюючою любов`ю до природи рідного краю, поетичні сцени з гуцульського життя, глибоко психологічні портрети видатних сучасників художника є дорогоцінним вкладом в історію українського образотворчого мистецтва. Творче піднесення початку 1900-х років позначилося в біографії Івана Труша не тільки рядом прекрасних портретів, але й великою кількістю чудових пейзажів. Київ і архітектурні пам`ятники, широкі простори Дніпра, природа Криму на багато років визначають одну з головних тем Труша як пейзажиста.










Немає коментарів:

Дописати коментар