середу, 9 серпня 2023 р.

Міжнародний день корінних народів світу

 9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу В 2014 році, після початку тимчасової окупації Криму росією, Україна приєдналась до Декларації ООН про права корінних народів і визнала кримськотатарський народ корінним народом України.

На сьогоднішній день до корінних народів відносять близько 370 мільйонів мешканців нашої планети, які проживають у 80 країнах світу. В Україні до корінних народів відносяться кримські татари, караїми, гагаузи, кримські греки та кримчаки.

В Україні проживає багато представників національних меншин, а от корінних народів — лише три. Важливо розрізняти ці терміни. За визначенням ООН – національні меншини можуть бути громадянами будь-якої країни, маючи при цьому свою етнічну державу, корінні ж народи не мають своєї власної держави, проте прив’язані до окремої території в межах країни, де проживають.

Запрошуємо відвідати нашу виставку-інсталяцію присвячену кримським татарам, яка розповість про культуру, мистецтво, побут цього народу. Також на виставці можна познайомитись та почитати газету кримськотатарською мовою.



Немає коментарів:

Дописати коментар