понеділок, 29 листопада 2021 р.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

 25 листопада Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

В резолюції Генеральної Асамблеї ООН 20 грудня 1993 року зазначено, що насильство щодо жінок – акт насильства вчинений за ознакою статі, який завдає або може завдати фізичну, психологічну шкоду, страждання жінкам, погрози вчинення таких актів, примус або свавільне позбавлення волі як у громадському так і в особистому житті. В цей день були жорстоко вбиті сестри Мірабаль під час диктатури Трухільйо у Домініканській Республіці у 1960 році.

Через шість місяців після вбивства молодих жінок диктатор попрощався не лише зі владою, а й життям. А сестри Мірабаль стали народними героїнями.

У червні 1991 року Центр Жіночого Глобального Лідерства та учасники Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу, закликали до проведення компанії «16 Днів проти гендерного насильства». Понад 1000 організацій з більш як 100 країн беруть участь у щорічних всесвітніх кампаніях «16 днів проти гендерного насильства», які направлені на припинення усіх форм насильства проти жінок.

Україна приєдналася до кампанії «16 днів проти гендерного насильства» у 2000 році. 11 листопада 2001 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про попередження насильства в сім”ї», цим самим протидія гендерному насильству стала частиною державної політики.

28 червня 2006 року Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію 1512 «Парламенти, об’єднані для подолання побутового насильства над жінками», яка закликає парламенти держав – членів Ради Європи залучитися до європейської кампанії проти насильства над жінками. 24 листопада 2006 року було проведено День парламентів проти насильства щодо жінок.

Насильство проти жінок одночасно є як причиною так і наслідком гендерної нерівності. Це широко розповсюджене та поширене порушення здійснення прав людини, головна перешкода досягнення гендерної рівності. Більшість держав, в тому числі і в Україні, включили принцип недискримінації, як це сформульовано в міжнародних документах з прав людини, у своє внутрішнє законодавство: Конституція України, Закони України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про протидію торгівлі людьми» та інші.

Сьогодні всі скажемо: «Стоп насильству!».

Немає коментарів:

Дописати коментар