понеділок, 21 грудня 2020 р.

Людвіг Ван Бетховен

 16 грудня 1770 року народився Людвіг Ван Бетховен - німецький композитор і піаніст, представник " віденської класичної школи", найбільше явище в світовій музичній культурі, композитор ще за життя став легендою.

Рано виявивши свої музичні здібності, юний композитор був позбавлений звичайних радощів дитинства. Вже з 8 років Бетховен почав виступати в концертах. Та попри неабиякий музикальний талант, Людвіг мав і інші захоплення, зокрема, активно цікавився історією, літературою та філософією. Перед тим, як творити черговий безсмертний шедевр, Бетховен занурював голову в крижану воду. Швидше за все, це і стало основною причиною втрати слуху. Але звичка була настільки сильною, що композитор не зміг від неї відмовитися до кінця своїх днів. У 1822 році до Карла Черні, колишнього учня Бетховена, надійшов на навчання угорський хлопчик на прізвище Ліст. Почувши його на концерті, Бетховен був схвильований його грою і мовчки поцілував маленького піаніста. Пам’ять про цей поцілунок Ліст зберігав все життя. Саме цей угорський хлопчик, ставши, пізніше великим композитором, успадкував унікальну бетховенську манеру гри.

Бетховен завжди відрізнявся від тих людей, які його оточували. Дами та кавалери з вищого світу були охайно одягнені та доглянуті. Людвіг же ніколи не приділяв уваги зовнішньому вигляду. Також він відрізнявся своєю різкістю. У 1796 році Бетховен починає втрачати слух, йому ставлять невиліковний діагноз- запалення внутрішнього вуха. Через глухоту Бетховен рідко виходить з дому, втрачає звукове сприйняття. Він стає похмурий, замкнутий. Але глухота не стала на заваді твору музики. Бетховен користувався спеціальною паличкою, прикріпленою одним кінцем до передньої панелі фортепіано. Затискаючи інший кінець палички зубами, він "відчував" видається інструментом звук завдяки передається по паличці вібрації. Саме в ці роки композитор один за одним створює свої найвідоміші твори. Бетховен не міг множити цифри, це йому просто не вдавалося. Але дивна річ, він обожнював варити собі каву тільки з 64 зерен. Непохитний у відстоюванні своїх переконань, як музичних, так і політичних, ні перед ким не згибаючи спини, з високо піднятою головою, пройшов свій життєвий шлях. Німецький композитор, який зміг побороти численні сумніви, біль і відчай, є втіленням перемоги життя над смертю.

У 1889 році в будинку сім'ї Бетховена в Бонні було відкрито музей з великою колекцією предметів з життя композитора і тієї епохи.

https://www.youtube.com/watch?v=C5WTGOdOek0



Немає коментарів:

Дописати коментар