вівторок, 13 квітня 2021 р.

Луї-Ернест Барріа

 13 квітня 180 років від дня народження Барріа Луї-Ернеста – французького скульптора.

Народився Луї-Ернест Барріа 1841 р. в Парижі, батько був художником-керамістом, старший брат Фелікс Барріа – відомим художником. Луї Ернест починав творчість як живописець, потім зайнявся скульптурою під керівництвом П’єра-Жюля Кавельє. В 1858 р. був прийнятий у Вищу національну школу витончених мистецтв в Парижі. В 1865 р. Барріа отримав Римську премію Французької академії та відправився в Рим. Повернувшись в Париж, став самим яскравим скульптором французької школи. Брав участь в оформленні Паризької Опери і Hôtel de la Paiva на Єлисейських Полях. Роботи митця з мармуру виконані в романтичному стилі. Скульптура митця, статуя з білого мармуру «Природа відкривається перед наукою», створювалась до важливої події відкриття медичної школи в Бордо. Вона заслужила море захоплених відгуків, як серед знавців мистецтва так і серед медиків. Витончена статуя виразно і точно демонструє дослідницьке та поважне ставлення до природи. Завдяки успіху білої «Природи» Барріа приступив до створення кольорової статуї. Це прекрасний зразок мармурової скульптури – «La Nature se dévoilant à la Science», руки французького майстра Луї-Ернеста Барріа. Вона була виконана з різнокольорових каменів: декілька сортів природного мармуру та напівдорогоцінні мінерали. Статуя призначалась для окраси св’яткових сходів Національної Консерваторії в Парижі.

Найбільш відомі твори Луї Ернеста Барріа: Статуя Вергілія, Анрі Реньо, Жорж Клерен, Природа відкривається перед наукою, Оборона Парижа, Портрет Г. Еффель, Моцарт дитячого віку, Пісня та музика, Електрика та інші.

В 1878 р. Барріа став кавалером ордена Почесного легіону, офіцером у 1881 р. і командором в 1900 р. У 1900-1903 рр. він служив у Раді національних музеїв. Помер Луї-Ернест Барріа 4 лютого 1905 р. в своєму будинку в Парижі.








Немає коментарів:

Дописати коментар