четвер, 6 червня 2024 р.

«Океан – колиска життя нашої планети»

 До Всесвітнього дня океанів в бібліотеці відбулась інформаційна година «Океан – колиска життя нашої планети». Відзначати цей день було запропоновано на міжнародному Саміті Землі 1992 року в Ріо-де-Жанейро, щоб привернути увагу до Світового океану, який є колискою життя на нашій планеті, 70% якої вкрито водою. Ресурси океану – це основа розвитку і подальшого існування людської цивілізації. Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 2008 року затверджено Всесвітній день океанів відзначати 8 червня.

Океани забезпечують планету більшою частиною кисню, його води – один з основних поглиначів вуглекислого газу, регулюють клімат і є одним із основних джерел іжі та ліків.

Світовий океан містить 96% усієї води на Землі.

Найбільшим океаном на Землі є Тихий океан – охоплює приблизно 30 % поверхні Землі. Глибина найглибшого місця на Землі, Маріанської западини в Тихому океані, майже 11000 метрів.

Атлантичний океан – найбільш вивчений, свою назву отримав на честь титана Атланта з грецької міфології. Вода в Атлантичному океані найсолоніша серед усіх океанів.

У океані існують підводні річки та водоспади. На дні Данської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію, знаходиться найбільший з нині відомих підводних водоспадів висотою 3505 метрів.

Світло проникає вглиб океану максимум на 1000 метрів.

Світовий океан досліджений ученими менше, ніж найближчий космос.


   








Немає коментарів:

Дописати коментар