середа, 5 червня 2024 р.

,,Право на доступ до публічної інформації''

 Інформаційна година ,,Право на доступ до публічної інформації'' в рамках Тижня Відкритого Уряду. З 27 по 31 травня   в Україні проходить Тиждень Відкритого Уряду, як і в інших країнах – учасницях міжнародного Партнерства «Відкритий Уряд». Це – щорічна подія, яка об'єднує зусилля уряду та громадянського суспільства для просування принципів відкритості, підзвітності та співпраці.

Зазначимо, що серед важливих пріоритетів Ініціативи: підвищення доступності інформації про діяльність державних органів, підтримка залучення громадянського суспільства та впровадження високих стандартів професійної чесності у державному управлінні. Прийняття Закону України «Про доступ до публічної інформації» стало важливим кроком у сфері дотримання конституційних прав та свобод людини в Україні. Особливістю доступу до публічної інформації є набуття органами влади більшої відкритості та прозорості для громадян, що значно зменшує можливість зловживань та порушень. Поширеним та зручним способом є відвідування офіційних вебсайтів розпорядників інформації та інших вебресурсів, створених органами публічної влади та іншими розпорядниками інформації. У статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено орієнтовний перелік інформації, яку розпорядники зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах, та встановлено строки її оприлюднення. 

Менш поширеним, але не менш ефективним способом є відвідування засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень, наприклад, сесій місцевих рад тощо.

Найпоширенішим способом отримання публічної інформації є подання інформаційного запиту.

Запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, яка перебуває у його володінні.

Запит може подаватись у будь-якій формі, яку обирає сам запитувач, а саме: в усній, письмовій та іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою).

Запит може бути індивідуальним чи колективним.

Окремий спосіб доступу запитувача до публічної інформації – це ознайомлення з документами або їх копіями у визначених розпорядником інформації спеціальних місцях. При цьому запитувачі мають право робити виписки з таких документів/копій, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо.



Немає коментарів:

Дописати коментар