четвер, 6 червня 2024 р.

«Океан – колиска життя нашої планети»

 До Всесвітнього дня океанів в бібліотеці відбулась інформаційна година «Океан – колиска життя нашої планети». Відзначати цей день було запропоновано на міжнародному Саміті Землі 1992 року в Ріо-де-Жанейро, щоб привернути увагу до Світового океану, який є колискою життя на нашій планеті, 70% якої вкрито водою. Ресурси океану – це основа розвитку і подальшого існування людської цивілізації. Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 2008 року затверджено Всесвітній день океанів відзначати 8 червня.

Океани забезпечують планету більшою частиною кисню, його води – один з основних поглиначів вуглекислого газу, регулюють клімат і є одним із основних джерел іжі та ліків.

Світовий океан містить 96% усієї води на Землі.

Найбільшим океаном на Землі є Тихий океан – охоплює приблизно 30 % поверхні Землі. Глибина найглибшого місця на Землі, Маріанської западини в Тихому океані, майже 11000 метрів.

Атлантичний океан – найбільш вивчений, свою назву отримав на честь титана Атланта з грецької міфології. Вода в Атлантичному океані найсолоніша серед усіх океанів.

У океані існують підводні річки та водоспади. На дні Данської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію, знаходиться найбільший з нині відомих підводних водоспадів висотою 3505 метрів.

Світло проникає вглиб океану максимум на 1000 метрів.

Світовий океан досліджений ученими менше, ніж найближчий космос.


   








Книжкові поради.

 До Всесвітнього дня океанів бібліотека пропонує добірку художньої літератури про океан і біорізноманіття мешканців морських глибин, важливість оберігати природу і завжди захоплюватись красою, багатством, потенціалом Світового океану.

«Мобі Дік, або Білий кит» Германа Мелвілла це найвідоміший роман класика американської літератури про мандри на китобійному судні, з захоплюючими пригодами та філософськими роздумами.

«Ловець океану. Історія Одіссея» В. Єрмоленка. В творі постає воїн і мандрівник Одіссей з його розумінням та прагненням до основних цінностей життя, міфічне море.

«Феєрія пригод Тура Хейєрдала» Ю. Косинської та О. Крука – захоплюючий твір про відомого вченого, легендарного мандрівника Тура Хейєрдал, який збудував пліт під назвою "Кон-Тікі" і з екіпажем із шести чоловік здійснив плавання через Тихий океан. Цю подорож назвали «найнеймовірнішою авантюрою ХХ століття».

«П’ятнадцятирічний капітан» Жуля Верна. Цікава книга відомого французького письменника про небезпеки мандрівок, морську стихію, таємниці океанів, географічні особливості та джунглі Африки.

«Уздовж океану на ровері» В. Махна – есеї, в яких подорож розпочинається зі Стейтен-Айленду, неподалік протоки, якою пропливали на початку ХХ століття кораблі з мігрантами до Америки, шириться до Європи і до Індії, далі Кривий Ріг та Київ, Старе місто в Єрусалимі, Венеція. Це спогади про цікаві зустрічі та емоції автора.




середа, 5 червня 2024 р.

,,Ангели пам'яті''

 4 червня в Україні вшановують пам’ять дітей, які загинули внаслідок російської агресії. 

Спільно з учнями 2-3 класів  школи №43 наша бібліотека провела акцію ,,Ангели пам'яті'' – фігурки білих ангелів з паперу, що стали  символом перерваного життя та розміщували їх на гілках дерев. Кількість загиблих від війни дітей уже переважає саму кількість днів скільки триває ця повномасштабна війна. І це один із найстрашніших підрахунків, який може вести держава.  

  Сьогодні наша країна робить все можливе для того, щоб зберегти дітей та захистити їх права, попри агресію російської федерації. Держава робить все для того, щоб забезпечити психологічну, медичну та соціальну підтримку дітей, отримання ними освіти, адже діти – це майбутнє нації.

  Не забудемо! Не пробачимо! 

  Вічна пам'ять маленьким янголам!







,,Українські сюжети'' Марини Пархоменко

 В мистецькій галереї нашої бібліотеки відбулося відкриття художньої виставки  ,,Українські сюжети'' Марини Пархоменко - художниці, художниці-постановниці, дизайнера. Марина пише в стилі: абстракціонізму, експресіонізму, реалізму. Учасник багатьох колективних та персональних виставок в Україні та за кордоном. Картини знаходяться у приватних колекціях: Франції, Латвії, України, Польщі, Німеччини. З 2023 року є членкиня журі Міжнародного проєкту-конкурсу "Тарас Шевченко єднає народи". У 2023 році мала співпрацю з польською поетесою - Анною Урбанік, розробила ілюстрації до її книжки «Światłocienie». Розписує зброю для ЗСУ.

Запрошуємо у яскравий художній світ сучасного українського мистецтва, подивитись на світ очима молодої талановитої мисткині.  Мистецтво не визнає кордонів, а його мова зрозуміла всім народам, оскільки походить від єдиного джерела — людської душі. 

Доброзичливість, позитив, поєднання красивого та талановитого - все це поєднує в собі художня виставка ,,Українські сюжети'' Марини Пархоменко. 

Вхід вільний.















Гість бібліотеки.

 Однією з місій нашої бібліотеки є підтримка та реалізація творчого потенціалу наших користувачів. Особлива увага та шана приділяється військовим, які в коротких перервах між бойовими завданнями тішать нас своєю творчістю. 

Гість нашої бібліотеки військовослужбовець, підполковник Національної гвардії України, капелан - Андрій Карпенко, який в черговий раз завітав до нас на гостинну зі своєю новою фотовиставкою. Поділився своїми творчими планами, здобутками, поспілкувався з читачами та захоплено відгукнувся про нашу нову виставку декоративно-прикладного мистецтва ,,Диво українського розпису''.







,,Право на доступ до публічної інформації''

 Інформаційна година ,,Право на доступ до публічної інформації'' в рамках Тижня Відкритого Уряду. З 27 по 31 травня   в Україні проходить Тиждень Відкритого Уряду, як і в інших країнах – учасницях міжнародного Партнерства «Відкритий Уряд». Це – щорічна подія, яка об'єднує зусилля уряду та громадянського суспільства для просування принципів відкритості, підзвітності та співпраці.

Зазначимо, що серед важливих пріоритетів Ініціативи: підвищення доступності інформації про діяльність державних органів, підтримка залучення громадянського суспільства та впровадження високих стандартів професійної чесності у державному управлінні. Прийняття Закону України «Про доступ до публічної інформації» стало важливим кроком у сфері дотримання конституційних прав та свобод людини в Україні. Особливістю доступу до публічної інформації є набуття органами влади більшої відкритості та прозорості для громадян, що значно зменшує можливість зловживань та порушень. Поширеним та зручним способом є відвідування офіційних вебсайтів розпорядників інформації та інших вебресурсів, створених органами публічної влади та іншими розпорядниками інформації. У статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено орієнтовний перелік інформації, яку розпорядники зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах, та встановлено строки її оприлюднення. 

Менш поширеним, але не менш ефективним способом є відвідування засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень, наприклад, сесій місцевих рад тощо.

Найпоширенішим способом отримання публічної інформації є подання інформаційного запиту.

Запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, яка перебуває у його володінні.

Запит може подаватись у будь-якій формі, яку обирає сам запитувач, а саме: в усній, письмовій та іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою).

Запит може бути індивідуальним чи колективним.

Окремий спосіб доступу запитувача до публічної інформації – це ознайомлення з документами або їх копіями у визначених розпорядником інформації спеціальних місцях. При цьому запитувачі мають право робити виписки з таких документів/копій, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо.



«Київ оспіваний митцями України»

 «Київ оспіваний митцями України» – книжкова виставка в бібліотеці до Дня міста Києва, яке відзначають в останню неділю травня, демонструє самобутню, високу мистецьку культуру України. Бібліотека пропонує читачам мистецькі видання з художніми шедеврами талановитих живописців, скульпторів, графіків, монументалістів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

Книги з чудовими ілюстраціями творів визначних українських художників М. Глущенка, О. Шовкуненка, С. Шишка, Є Волобуєва, Т. Яблонської та інших, які відображають красу будівель старого міста, чудові парки, мальовничі краєвиди Дніпра. Також видання про творчі пошуки молодих художників – П. Бевзи, О. Аполлонова, О. Джураєвої, І. Леві, О. Богомаза, А. Духовичної, М. Шерстюк та інших.

Книги про видатних зодчих – А. Меленського, В. Беретті, В. Городецького, О. Шиле, В. Ніколаєва та інших. Їх шедеври дивують киян і туристів – Колона Магдебурзького права, Червоний корпус університету, Будинок з химерами, замок Річарда, Київська картинна галерея та інші.

Книги про музичне мистецтво Києва, яке займає одне з центральних місць в естетичних запитах українців та про найвідоміших співаків, які є легендою музичної сцени. До уваги читачів також інші численні видання, присвячені Києву.



Практичні заняття клубу образотворчого мистецтва ,,Аматор+'' .

 Практичні заняття клубу образотворчого мистецтва ,,Аматор+'' стають все більш затребуваними та корисними.

Запрошуємо і Вас разом з нами поринути в атмосферу творчості, краси, релаксу. Краса - рідна сестра гармонії, коли вони знаходяться поруч, світ стає витонченим і прекрасним.

Сьогодні, під керівництвом голови клубу образотворчого мистецтва Київського міського об'єднання художників ,,Творчість'' Василя Тарасюка вчились малювати, такий улюблений багатьма жанр образотворчого мистецтва - пейзаж.

Пейзаж (фр. Paysage, від країна, місцевість) – жанр образотворчого мистецтва, предметом якого є зображення будинків, вулиць, парків, скверів, мостів, а також всього того, що ми можемо побачити в місті або на природі.

Одним з виражальних засобів створення пейзажу є простір. У побудові простору на площині важливо враховувати безліч аспектів: формат картини, місце лінії горизонту, композиція, повітряна і лінійна перспектива.

При лінійній побудові композиції важливим є вибір формату листа і положення лінії горизонту. Формат картини обирається відповідно до основної форми предметів. Для зображення високого предмета обирають вертикальний формат, для предмета довгого – горизонтальний.

Пейзаж – один з найпопулярніших серед народу жанрів живопису. Картини пейзажистів дають людині не лише естетичну насолоду, а й посилюють любов до рідної землі, до її чарівної краси. Пейзаж має досить солідний вік, пейзаж виник у середньовічному Китаї у 6-му столітті нашої ери. Китайські художники зображували добре відомі своєю красою краєвиди. Під впливом китайського склався і японський пейзаж. У Візантії середньовічні художники застосували схематичне зображення природи: кілька дерев означали ліс; гірки – скелясту місцевість, башта – місто.