середу, 24 березня 2021 р.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

 24 березня –– Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Його було засновано у 1993 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Дата була встановлена коли в 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене їм відкриття збудника туберкульозу. У 1905 році Р. Кох отримує Нобелівську премію в галузі медицини. Метою Всесвітнього дня є підвищення обізнаності про епідемію туберкульозу, заходи щодо ліквідації цієї хвороби, і показати, що боротися з цією хворобою можна і потрібно.

Символом Дня боротьби з туберкульозом стала біла ромашка. БІЛА РОМАШКА – символ чистих легенів та боротьби із туберкульозом, символ здорового дихання.

Туберкульоз - це важке інфекційне захворювання, яке має тисячолітню історію, але подолати його ще в жодній державі світу не вдалось. На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національної приналежності чи соціального становища.

Туберкульоз уражає всі органи й системи людського організму, та найчастіше він виявляється в легенях.

Туберкульоз – підступна хвороба, і може довго протікати безсимптомно. Тому з метою своєчасного виявлення туберкульозу дорослі та підлітки повинні проходити флюорографічне обстеження щорічно, а діти до 14 років робити Реакцію Манту.

Найдієвішим методом захисту від туберкульозу серед дітей визнано щеплення спеціальною вакциною БЦЖ. Для дорослих надійним методом профілактики туберкульозу є здоровий спосіб життя, відмова від паління, вживання алкоголю та наркотичних засобів, які послабляють імунітет людини.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких! І пам’ятайте, що найкраще лікування –це профілактика. Не нехтуйте щорічними профілактичними медоглядами.

Бережіть себе та близьких, не хворійте!



Немає коментарів:

Дописати коментар