вівторок, 13 лютого 2024 р.

«Легкість та радість в казках Лариси Письменної»

 До 110-річчя від дня народження Лариси Михайлівни Письменної – українського прозаїка, казкарки, в бібліотеці відбулася виставка-розповідь «Легкість та радість в казках Лариси Письменної» та в рамках кіноклубу «КіноАрт» презентація творчості. Письменниця в своїх творах весело і гарно розповідає про природу, яку надзвичайно любила, особливо тварин. Її праці легко та радісно читати, вони навчають людяності, вірності, дружбі.

Доробок Л. Письменної це велика низка казок, оповідань, повістей для дітей різного віку. Найвідоміші – "Золотогривий", "Павлик-Равлик", "Як Петрик на дні моря жив", "Голубий олень", "Богатир Жовте Око", "Жар-пташенята", "Півень Зелене Колесо", "Чарівник на тонких ніжках", "Чап-Чалап", "Чарівний штурвал", "Казки небом криті, а вітром підбиті", «Ненаписаний портрет», «Не за синіми морями», роман «Батько», збірка вибраних творів. За пригодницьку. повість "Скарб Вовчої криниці" на республіканському конкурсі письменниця одержала заохочувальну премію.

Лариса Письменна — член спілки письменників з 1956 року, її твори перекладалися грузинською, естонською, литовською, німецькою, румунською мовами.

У 1964 році письменниця нагороджена премією Лесі Українки за збірку «Тисяча вікон і один журавель». Також була нагороджена орденом «Знак Пошани».

Народилася Лариса Михайлівна Письменна 11 лютого 1914 року в сім'ї сільського фельдшера і вчительки в селі Чоповичі Малинського району,, закінчила семирічку, вступила до Білоцерківського фінансового технікуму і почала писати вірші. Надзвичайно зраділа коли вірш надрукували в Харківському журналі «Трактор», однак їй не вдалося вступити до інституту народної освіти в Києві. Вчилася в Київському лісотехнічному інституті не за покликанням. Під час війни з німецькими загарбниками виїхала у Сибір, потім загинув її чоловік і захворів син, недуга спіткала і її. Ларисі Михайлівні запропонували працювати в садочоку для дітей фронтовиків, нова робота допомогла загоїти душевний біль. Закінчивши Кемеровське дошкільне педагогічне училище, вона повернулася після війни додому, в Україну. Працювала завідувачкою дитячого садочка в місті Черкаси і писала для дітей казки та оповідання.

Померла Л. Письменна 27 лютого 1992 року.




Немає коментарів:

Дописати коментар