суботу, 30 березня 2024 р.

Гана Самутіна.

 Шановні друзі, запрошуємо на виставку-знайомство з творчістю Ганни Самутіної  «Троянда миру».

Ганна Іванівна (1929-2009) - заслужена художниця України, створила за життя понад 400 картин, значну частку авторських робіт подарувала рідному Переяславу, в якому жила останніх 20 років. Саме переяславський період вважається найбільш плідним у творчості художниці. Тут вона сягнула вершин майстерності, у творчості поєднуючи у творах фарбу, соломку, кришечки з пляшок і бляшанок, мушлі, намисто, шматочки дерева, скла та інші матеріали. Назви творів Самутіної говорять самі за себе: “Творчість космосу”, “Чаша Амріти”, “Від суєти до простоти”, “Музика сфер”, “Джерело вічного життя”, “Космос і хаос”, “Старт до радості”, “Від пантеонів до безсмертя”, “Гімн материнству”, “Дерево роду”, “Танець злуки”, “Ісус”, “Закоханий монах”.

Самутіна належить до покоління Алли Горської, Віктора Зарецького, Опанаса Заливахи та інших шістдесятників, яке мало внутрішню потребу звернення до національних духу, культури, стилю. Твори художниці пройняті любов`ю до України, її традицій; мають глибокий філософський зміст. Закохана в красу рослинного світу художниця присвятила себе її відтворенню в чарівних натюрмортах та декоративних композиціях.

Твори Ганни Іванівни можна з повним правом зарахувати до «золотого фонду » українського мистецтва. 

Родзинкою експозиції є справжні мушлі, камінці, скло зібрані з усієї країни та з яких створювала роботи пані Гана Самутіна.



Немає коментарів:

Дописати коментар