неділю, 21 січня 2024 р.

«Художник, осяяний народною поезією»

 «Художник, осяяний народною поезією» – до 160 річчя видатного українського живописця, графіка, іконописця, народного художника України Івана Сидоровича Їжакевича. Народився 18 січня 1964 року в с. Вишнопіль Уманського повіту Київської губернії в багатодітній бідній сім’ї. Самостійно навчався писати та читати. Мистецьку освіту здобув у Лаврській Київській іконописній майстерні, Київській рисувальній школі М. Мурашка та Імператорській Академії мистецтв. Прожив 98 років, створив тисячі творів, 200 з яких належать до Шевченкіани. За серію полотен, присвячених життю Кобзаря, цикл ілюстрацій до «Кобзаря» художник отримав Державну премію у 1939 р. Малюнки надруковано засобом мецо-тинто на поліграфічній фабриці у Києві. Його вважають чи не найкращим ілюстратором творів Шевченка. Їжакевич автор знаменитої картини «Кий, Щек, Хорив та сестра їхня Либідь», ілюстрацій до творів І. Франка, І. Котляревського, М. Гоголя, В. Стефаника, Квітки-Основ’яненка. У творчості ілюстратора важливе місце займає історична тематика «З життя Запорізької Січі».

Іван Їжакевич популярний художник-ілюстратор відомих журналів. З 90-х років ХІХ ст. публікував в журналах малюнки з побуту та історичного минулого українського народу, з часописом «Нива» співпрацював 29 років.

Митець брав участь у реставрації фресок та розписах багатьох українських церков. В роки Першої світової війни художник проілюстрував «Буквар» українською мовою, а під час Другої світової війни працював над ілюстраціями «Енеїди», розписував Свято-Покровську Подільську церкву, переховував у своєму підвалі 2 єврейські родини. Народний художник України з 1951 року.

Колекції робіт художника зберігаються в Національному художньому музеї України, Національному музеї Т. Шевченка та музеях світу.

В бібліотеці пройшла мистецька година до ювілею Івана Сидоровича Їжакевича, творчий доробок якого і нині вражає колоритними краєвидами, яскравістю та деталізацією персонажів.

Шановні користувачі, до Вашої уваги відео картин та ілюстрацій Івана Сидоровича Їжакевича.

Використані джерела:

Майшев О. Мистецький місяцелік. До 160-річчя Івана Їжакевича / Чернігів. літ.-мемор. музей-заповідник ім. М. М. Коцюбинського. URL: https://kotsubinsky.org/news/misteckij_misjacelik_do_160_richchja_ivana_jizhakevicha/2024-01-13-2388 (дата звернення 17.01.2024).

Коновалюк Ф. З. Виступ присвячений пам’яті І. С. Їжакевича. Студії мистецтвознавчі. URL: https://sm.etnolog.org.ua/zmist/2018/4/98.pd (дата звернення 17.01.2024)






Немає коментарів:

Дописати коментар