пʼятницю, 28 липня 2023 р.

День хрещення Київської Русі-України

 28 липня Україні святкує свято на честь однієї з найважливіших релігійних подій в українській історії. Православні відзначають День хрещення Київської Русі на честь заснування в країні християнства князем Володимиром Великим. Офіційно свято називається День хрещення Київської Русі-України.

В 2023 році відзначається 1035-річчя хрещення Русі. У День хрещення Русі-України у храмах ПЦУ проводяться богослужіння на честь Володимира Великого. А у 2022 році за рішенням Верховної Ради цього дня було встановлено свято День української державності.

Сама дата хрещення Русі невідома, і навіть точний рік історикам встановити поки що не вдалося. Більшість вчених вважає, що Русь прийняла хрещення в 988 році. Князь Володимир Святославович був язичником до 30 років, але за часів правління зрозумів, що релігія з багатобожжям вичерпала себе. До того ж християнство на той час прийняли багато сусідніх країн, зокрема і Візантія - найрозвиненіша і найсильніша на континенті. Князь вирішив, що прийняття християнства на Русі сприяло б зміцненню зв'язків з європейськими країнами.

Хрещення Київської Русі розпочалося з Києва. Мешканців столиці масово охрестили у місці впадання річки Почайни у Дніпро. Після Києва православ'я прийняли інші міста Русі.

Свято Хрещення Русі є важливою подією не лише в релігії, а й в історії України. Воно нагадує про наше славне князівське минуле.

До вашої уваги вікторина з цікавими фактами та подіями.

https://docs.google.com/forms/d/1qZIvwWCIS60VO0vqV6j_m7XWG_yfKOL_wTGP0FIC6Uk/edit?fbclid=IwAR10Q0EetrCwlFErTPPepiMgul7GTl0wSaBTpGMXz6F-epedAFEEpHIh3FM



Немає коментарів:

Дописати коментар