неділю, 29 січня 2023 р.

Міжнародний день пам’яті жерт Голокосту

 27 січня відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту за рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. В цей день 1945 року солдати 1-го Українського фронту визволили в'язнів найбільшого нацистського табору Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. В концтаборі загинуло від 1,5 до 2,2 мільйонів людей. Внаслідок Голокосту загинуло приблизно 6 мільйонів євреїв – 4,5 млн дорослих і 1,5 млн дітей.

В умовах російсько-української війни важлива історична та культурна пам’ять, яка допомагає протистояти російській агресії, щоб зберегти українську ідентичність.

В Україні вперше відзначили Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту у 2012 році відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 року № 3560-VI "Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру". Бабин Яр став символом Голокосту – місце пам`яті та некрополь, де близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених були розстріляні нацистами у 1941-1943 роках.

У жовтні 2012 року в Дніпрі було відкрито найбільший в Україні музей єврейського народу та Голокосту «Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні» – третій в світі за величиною меморіальний комплекс, присвячений Голокосту.

Бібліотека пропонує виставку-пам’ять книг «Голокост – гірка сторінка в історії людства». Про Голокост в Україні, який можна було побачити буквально з вікна будинку написав Микола Бажан у листопаді 1943 року у вірші «Яр». Популярна у читачів книга Т. Кініллі «Список Шиндлера» про німецького промисловця Оскара Шиндлера, який рятував євреїв від смерті в газових камерах. Книга Ю. Винничука «Танго смерті», в якій містика та історичні факти про смерть і музику – загадкові ноти звучали в Янівському концтаборі на території Львова, коли оркестр із в’язнів гетто під час розстрілів виконував «Танґо смерті», або танґо «Остання неділя». Книга здобула премію «Книги року ВВС» у 2012 році. До уваги читачів також довідкові матеріали про Голокост.



Немає коментарів:

Дописати коментар