понеділок, 2 січня 2023 р.

2 січня відзначає свій славний ювілей – Галина Гілярівна Яблонська!


Щиро вітаємо з 95-річчям народну артистку України, автора та голову Міжнародного проекту-конкурсу ,,Тарас Шевченко єднає народи'', Посла Миру, лауреата премій Марії Заньковецької та Амвросія Бучми, повний кавалер Ордена княгині Ольги, член Національної спілки театральних діячів України, багато років актриса Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.
Маємо приємність працювати разом з легендою українського театру в проекті Міжнародний проект-конкурс ,,Тарас Шевченко єднає народи’’.
Галина Яблонська народилася 2 січня 1928 року в Умані на Черкащині. Вперше вийшла на сцену у шість років, виконала епізодичну роль хлопчика. У вісім отримала роль у виставі «Хатина дяді Тома» Вінницького державного театру: зіграла Топсі, дівчинку-рабиню. Про дебют дитини писала місцева газета, зазначивши, що гонорар Галя віддала у фонд підтримки дітей Іспанії, які постраждали під час громадянської війни.
На сцені театру Франка вперше вийшла у 1951-му. До цього виступала в театрах Проскурова, Кам'янця-Подільського, Могилів-Подільського, Вінниці та Дніпра.
Увійшла до «Національного реєстру рекордів України» за «Найтриваліший період виступу на театральній сцені».
Понад десять років грає головну роль у виставі «Самотня леді». Ювілейний сотий показ відбувся 19 лютого 2020 року. Виставу актриса присвячує своїй донці, театральному художнику Олені Богатирьовій, якої не стало у 2017 році.
Галина Яблонська – засновник та президент Міжнародної Ліги «Матері і сестри – молоді України». У 2007 році за ініціативи Яблонської було створено Героїчний театр «Пам’ять».
Працювала як актриса-читець – майстер художнього слова, проводила широку концертну діяльність із сольними програмами. Тривалий час працювала на радіо і телебаченні.
Зіграла головні ролі у виставах «Безталанна» Івана Карпенка-Карого (Софія), «Макбет» Вільяма Шекспіра (леді Макбет), «Маруся Богуславка» (Маруся) та «Не судилось» (Катря) Михайла Старицького, «Назар Стодоля» Тараса Шевченка (Галя), «Платон Кречет» Олександра Корнійчука (Ліда), «Фараони» Олексія Коломійця (Катерина), «Самотня леді» Ігоря Афанасьєва (Олеся Богданівна). Знялася у фільмах «Веселка» (1960), «Безталанна» (1966), «Не судилось» (1967), «Поступися місцем» (1970).
МНОГАЯ ЛІТА! ШАНОВНА НАША ГАЛИНО ГІЛЯРІВНО!


Немає коментарів:

Дописати коментар