середу, 28 вересня 2022 р.

29 вересня - Всесвітній день моря!

Заснований на 10-й сесії Асамблеї Міжнародною морською організацією (IMO), відзначається з 1978. Відзначається щорічно в останній четвер вересня.
Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.
На території України знаходяться два моря - Чорне та Азовське.
Цікаві факти про Чорне та Азовське моря
У Чорному морі не водяться морські їжаки, восьминоги, кальмари та корали. Всього в його водах проживають близько 2,5 тисяч видів тварин.
Головна риса Чорного моря - відсутність життя на глибині від 150-200 метрів через насиченість води сірководнем.
7,5 тисяч років тому Чорне море було найглибшим на Землі прісноводним озером - про це йдеться в одній із гіпотез виникнення моря.
Перші згадки про Чорне море зустрічаються в документах, що відносяться до V століття до нашої ери. Саме по Чорному морю Ясон і аргонавти йшли до Колхіди за золотим руном.
Найбільший острів Чорного моря - Джарилгач (62 км2), який відносять до Херсонської області. На його території розташований Джарилгацький національний природний парк.
Гори навколо Чорного моря постійно ростуть, а саме море збільшується. І, якщо гори підростають всього на кілька сантиметрів в сторіччя, то рівень моря піднімається зі швидкістю 20-25 сантиметрів за 100 років. Саме тому стародавні міста на його узбережжi вже знаходяться на дні морському.
Міжнародний день Чорного моря відзначається щороку 31 жовтня.
Азовське море є найдрібнішим морем у світі. Його середня глибина - 8 метрів, а максимальна - 13,5 метрів. Також Азовське море - найбільш континентальне море планети, адже розташоване найдалі за всіх від океану.
У водах Азовського моря дуже мало солі. Через це воно дуже швидко замерзає. Середня солоність води - 13,8‰.
Азовське море дуже багате рослинними й тваринними організмами. За кількістю риби на одиницю площі Азовське море в 6,5 разів перевищує Каспійське, в 40 разів Чорне та в 160 разів Середземне море.
Слов'яни називали Азовське море Сурозьким або Синім. Сучасна назва, відповідно до однієї з версій, походить від арабської назви Бахр-ель-Азов (темно-синє море).
Якщо купатися в Азовському морі в літню ніч, коли на небі немає зірок, можна побачити, як світиться вода. Світіння відбувається завдяки деяким видам планктону, який живе уздовж берегової лінії. Довгий час світіння моря в темний час доби було однією з найбільш загадкових морських таємниць для вчених. Виявилося, що воно викликане люмінесцентними властивостями деяких морських організмів. У Чорному морі, наприклад, таким організмом є водорість під назвою ночесвітка.






Немає коментарів:

Дописати коментар