неділю, 11 вересня 2022 р.

10 вересня - День українського кіно.

 10 вересня, в другу суботу вересня, згідно з указом Президента від 12 січня 1996 року відзначають День українського кіно.

Історія українського кіно починається з 1893 р. коли механік Одеського університету Й. Тимченко, раніше Едісона та братів Люм’єрів, сконструював кінознімальний та кінопроекційний апарати. Брати Люм’єри провели перший кіносеанс 28 грудня 1895 року у Парижі і вважаються винахіднками кінематографа.

В Україні перший публічний кіносеанс короткометражнижних картин А. Федецького відбувся 2 грудня 1896 р. у приміщенні Харківського оперного театру і викликав захоплення і у публіки, і у преси. Федецький уславився як визнаний майстер фотографії. Він автор фотопортретів відомих культурних діячів – М. Кропивницького, М. Заньковецької та інших.

Ігрові стрічки з’явилися 1907 р., з 1909 р. почали випускати комедії, драми, водевілі у виконанні акторів українських театрів: «Шельменко-денщик», «Москаль-чарівник», «Ніч перед Різдвом».

Українське ігрове кіно під назвою «Запорізька Січ» зняли 1911 р. про діяльність кошового отамана І. Сірка.

Престижність українського кіно зростала, до роботи було залучено багатьох майстрів слова – М. Бажана, М. Семенка, П. Панча та інших. Письменник Ю. Яновський став художнім керівником Одеської кінофабрики.

Перша мультиплікаційна стрічка «Казка про солом’яного бичка» вийшла у 1927 році.

Будівництво кінофабрики в Києві розпочато в 1927 р., а в 1928 р. на екрани вже вийшло три фільми про киян. В 1957 р. кіностудії присвоєно ім’я О. Довженка.

В 1930 р. озвучена перша документальна кінострічка Д. Ветрова «Симфонія Донбасу».

Після Другої світової війни на екрани кінотеатрів вийшли фільми Л. Осики, С. Параджанова, К. Муратової, Ю. Іллєнка та інших визначних українських кінорежисерів, в яких сяють зірки багатьох українських акторів.

Перший телесеріал української студії «Царівна» з двадцяти серій вийшов 1994 р.

Стрічки незалежної України беруть участь у найпрестижніших кінофестивалях і здобувають нагороди. І про нинішню війну Росії проти України демонструють українські фільми вже в багатьох країнах світу – фільми про стійкість і відвагу українців у війні за свою незалежність і українську культуру.

До перегляду відео про найкращі українські кінофільми усіх часів.

https://www.youtube.com/channel/UCxDWMTGSqe17FR4lc8qodKw



Немає коментарів:

Дописати коментар