середу, 17 лютого 2021 р.

День спонтанного прояву доброти

 Сьогодні, 17 лютого, у всьому світі відзначають День спонтанного прояву доброти. Вперше його запровадили в американському місті Денвері ще 1995-го, проте з кожним роком це свято набуває все більшої популярності та заохочує всіх робити спонтанні добрі справи.

У більшості культур вважається, що доброта — це акт виявлення турботи про інших, близьких та незнайомих людей без очікування на те ж саме у відповідь. Проте піклуючись про інших, ми зокрема піклуємося й про себе.

Дослідження показують, що добрі справи і допомога іншим мають безліч переваг для психічного та фізичного здоров’я: впливають на центри задоволення у мозку, підвищуючи рівень серотоніну та дофаміну, зменшують тривожність, стрес, і запалення.

Добрі справи у вигляді волонтерства також допомагають залишатися соціально активними та долати самотність. Зараз ведуться дискусії, чи важливо включати волонтерські активності в програму громадського здоров‘я, аби в цілому покращити здоров‘я населення.

Що можна зробити уже зараз? — порадувати інших людей і допомогти їм відчути себе щасливішими. Посміхніться незнайомцю на зупинці, подякуйте водієві громадського транспорту за безпечну поїздку чи напишіть лист підтримки чи висловлення вдячності тому, хто опинився у скрутній ситуації.

Ви також можете долучитися до волонтерської організації, що допомагає військовим, пригостити бездомного гарячим чаєм чи оплатити продукти бабусі чи дідусеві, що стоять з вами поруч на касі, зателефонувати самотньому родичеві, з яким ви давно не спілкувалися, або сказати близькій людині наскільки важливою вона для вас є.

Спонтанні добрі вчинки можна робити не лише сьогодні, а усі 365 днів на рік. Проявіть фантазію і не соромтеся робити світ кращим.



Немає коментарів:

Дописати коментар