понеділок, 15 лютого 2021 р.

Стрітення Господнє

 15 лютого - Стрітення Господнє – велике християнське свято, яке у православ’ї належить до числа двонадесятих. Тобто воно є одним із дванадцяти найбільших після Великодня свят.

У перекладі зі слов'янської слово "стрітення" має значення "зустріч". Йдеться, звісно ж, про дуже важливу для християнства зустріч, котра змальовується в Євангелії від Луки.

Стрітення уособлює зустріч усього людства в особі старця Симеона із Богом. Праведний Симеон був одним із перекладачів Святого Письма з єврейської мови грецькою. Перекладаючи одне із передбачень, він засумнівався у правильності написаного, адже там було сказано, що непорочна діва народить дитину. Щойно Симеон хотів виправити "діва" на "дружина", аж з’явився ангел і завадив старцю зробити це. Він запевнив Симеона у правильності пророцтва. Також ангел зазначив, що Симеон зможе сам у цьому переконатися й житиме, допоки не підтвердиться істинність пророцтва. Минуло близько 300 років і Симеон таки дочекався зустрічі з Богонемовлям. Одного дня до храму прийшли Марія і Йосип із маленьким Ісусом, щоб принести Господу вдячну й очисну жертву. Згідно з Євангелієм, кожна перша дитина чоловічої статі належала Богові, і маля треба було приносити до храму саме на 40-й день після народження.

Побачивши Марію з немовлям, старець вийшов їм назустріч. Потім він узяв дитину на руки й виголосив свою знамениту пісню: "Нині відпускаєш раба Твого, Владико за словом Твоїм, з миром, бо бачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на просвітлення язичників і славу народу Твого, Ізраїля".

Що можна та не можна робити на Стрітення:

На честь Стрітення Господнього у церквах святять воду. Християни вірять, що ця вода має чудодійну силу й може зберігатися тривалий час, не втрачаючи своїх особливих властивостей.

Також у храмах освячують свічки. Вони вважаються головним засобом для очищення будинку, приборкання сварок, лікування душі й тіла. Їх дбайливо зберігають цілий рік біля ікон та запалюють під час домашньої молитви. Свічка є символом цього свята, вона символізує світло й очищення. Вважається, що свічки-громнички оберігають оселю від бурі, зливи і смерчу, ниву – від бурелому та граду, а родину – від злого ока та хвороб. Справжня Стрітенська свічка має бути виготовлена з чистого бджолиного воску. Головна її сила — у щирій молитві. І тоді, як вважають віруючі люди, вона приносить мир і спокій у наші душі при життєвих негараздах. Стрітенські свічки зберігають цілий рік до наступного свята Стрітення і запалюють в особливих випадках, коли особливо потрібна допомога. У складних життєвих ситуаціях, неприємності на роботі, негаразди в сім’ї, пошуках нової роботи, тривозі за дітей і батьків, запаліть Стрітенську свічу, попросіть у Бога допомоги та захисту, здоров’я собі і близьким, поради як вчинити і спокою для дyші. Огарок Стрітенської свічки не викидайте, віднесіть до церкви.

Вогонь церковної свічки символічно означає наш зв’язок з Вищими силами, вважається, що щира молитва при запаленій Стрітенській свічці швидше буде почута, а прохання незабаром виконане. Головне, щоб помисли були чисті.

Якщо ж віск капне на руку — це до щастя й статків протягом цілого року.



Немає коментарів:

Дописати коментар