субота, 24 серпня 2024 р.

День прапора!

 Святкові урочистості та майстер-клас одного з найсильніших оберегів ляльки-мотанки.

В українській культурі лялька-мотанка - оберіг, символ родючості та достатку, втілення жіночої сили, яка лежить у мудрості, внутрішньому поклику оберігати та захищати родину.

Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, з'явилися приблизно 5 тисяч років тому. Сама назва ляльки - «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу.

Ляльки оберігають душі й життя власників, тому саме їх дарують нашим захисникам. Вони завжди тримають біля серця – десь в кишеньці, або вішають на кишеньку. Це як маленький ангел, який приставлений до них.

За народними віруваннями вважають, що саме лялька-мотанка, яка зроблена в період війни, має найбільшу енергетичну силу, тому що майстер вкладає в неї віру в перемогу, віру в те, що в людини все буде добре.















понеділок, 19 серпня 2024 р.

,,З повагою до тварин''

 Шановні друзі!

Триває унікальна виставка Юлайли Грейс Лару ,,З повагою до тварин''. Кожна робота - це своєрідний шлях у світ краси та душі і виконана у авторській техніці - на таких тканинах, як штучний замш, велюр, бархат.

Для інформації: бархат це слово від барханка, тобто одяг в бумазеї (це такий рід тканини), який можна замовити у італійців. У них є і бархат, і оксамит.

Більше інформації про картини, техніку, автора і отримати приємний подаруночок – ви зможете дізнатись завітавши на виставку, яка триває до 31 серпня.

Вхід вільний.







вівторок, 13 серпня 2024 р.

,,Калейдоскоп ідей''

 Запрошуємо на виставку ,,Калейдоскоп ідей'' юного талановитого мешканця Солом'янського району, учасника та переможця Всеукраїнських фестивалів, зокрема «Мистецька палітра Києва», «Космос - інший світ» та «Квітучі діти» - Марка Ломачевського.

Виставка триває до 31 серпня, а книга вражень на виставку Марка потихеньку поповнюється схвальними відгуками! 

Вхід вільний!









Завжди щось цікаве та нове!

 Розкриваємо акторську майстерність та розвиваємо хореографічні здібності. 

Постановка танцю є одним з важливих та відповідальних моментів вистави, адже через танець передається кращий сценічний ефект. Всі танцювальні сцени мають відповідати змісту й настрою музики та вистави. 

Люди створили танець як одну з форм художнього спілкування, як засіб вираження своїх думок і почуттів. а як форма спілкування танець з'явився в людському суспільстві набагато раніше мови. Сила танцю здатна не тільки підняти настрій, але і знайти втрачену гармонію у відносинах з оточуючими, з самим собою і своїм тілом.

На суто фізичному рівні танцювальна терапія має всі переваги занять спортом: поліпшується загальний стан, координація рухів і м'язовий тонус. На емоційному рівні вона допомагає людям відчути себе щасливіше і впевненіше, а у випадках постійного стресу і тривалих депресій просто незамінна. За допомогою спонтанних рухів набагато легше висловити гнів, страх, розчарування чи втрату, емоції, які дуже часто важко передати словами. Крім того, танцювальна терапія покращує пам'ять, підвищує пізнавальний інтерес і мотивацію.

Запрошуємо всіх охочих до розкриття емоцій, почуттів та думок у хореографічних образах.

Заняття проходять у вівторок та четвер о 17:00 год., неділя о 15:00 год.

Вхід вільний!







четвер, 8 серпня 2024 р.

,,З повагою до тварин''

 Щаслива та задоволена студентська молодь на виставці ,,З повагою до тварин'' Юлайли Грейс Лару.

Дитинство пані Юлайли було наповнене пригодами, подорожами та підтримкою батьків. Вже з раннього віку проявлялася схильність до малювання. Проте в маленькому місті, неподалік від столиці України, не було спеціалізованих навчальних закладів, тому не мала можливості отримати спеціалізоване художнє навчання. У дитинстві я багато часу проводила з аквареллю, оцінюючи її прозорість. У юності самостійно перейшла до олійних фарб та полотна. У 2010 році я почала малювати на замші, а потім перейшла на штучну замшу з духовних переживань за тварин. Усі картини мали великий успіх серед широкого кола користувачів. Картини пані Юлайли знаходяться в приватних колекціях США (Техас і Нью-Йорк), Канаді, Казахстані, Туреччині, Польші, Чехії, Італії, Іспанії та Німеччині.

Перша виставка відбулася в Києві у 2019 році, під час карантину.

В приватному житті має велику родину, дітей і коханого чоловіка, який у всьому її підтримує. Професійно займалась плаванням і брала участь у змаганнях; любить велосипед і проїхала 100 км за 5 годин; після народження третьої дитини почала бігати і брати участь у змаганнях. За три роки пробігла офіційно 38 напівмарафонів. Більшу частину свого життя займається йогою і має диплом тренера. Любить ходити в гори, підкорювати вершини і влітку, і взимку. Ця краса перетворюється на нові картини, якими пані Юлайла залюбки ділиться з глядачами.

,,Війна в Україні і її вплив на мене були надзвичайно важливими. Живучи в регіоні з ознаками конфлікту, я на власні очі бачила наслідки руйнування та хаосу, які вона приносить. Постійний страх, невизначеність і втрати значно вплинули на мене, формуючи мій погляд на життя та світ навколо мене. Шрами війни глибокі, вони залишать після себе спадок травм. Війна навчила мене цінувати мир, бути сильною та мати стійкість людського духу. Незважаючи на труднощі, я вирішила сприяти будівництву кращого майбутнього, де конфлікти будуть замінені гармонією та взаєморозумінням.'' - Юлайла.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку, зануритись у світ прекрасного і...гарантовано отримати маленький подарунок від пані Юлайли.

Виставка триває до 31 серпня. Вхід вільний.











Театротерапія

 Стартувало перше заняття театрального гуртка в нашій бібліотеці.

В сучасному світі театральні гуртки є невід’ємною частиною розвитку. В першу чергу тому, що це допомагає розвинути емоційний інтелект. Театр – це вид мистецтва, який стимулює допитливість, аналітичні здібності. Заохочує до пізнання світу, до пошуку шляхів щось вияснити та глибше зрозуміти.

Театр задовольняє психологічні потреби і може стати ключовим моментом у формуванні особистості. Важливим моментом є те, що людина здобуває колективний досвід. Адже вона – учасник вистави, член команди чогось спільного.

Для українського сьогодення найбільш актуальною постає дослідження про терапевтичні особливості театрального мистецтва в умовах війни. Театротерапія помагає здолати в житті період негараздів, розвинути внутрішні сили, прийняти базові зовнішні ресурси для свого здоров’я і внутрішньої рівноваги, показуючи на сцені різні грані людської індивідуальності і відкриваючи для себе нові шляхи власного перетворення. Інтерпретація ролі дає змогу випробувати небуденні сторони свого ,,Я''. Таким чином, театр стає грою ролей і вражень, що полягає у дослідженні себе через інтерпретування справжніх чи вигаданих історій.

Головний акцент театротерапії сконцентрований на можливості спілкуватись і творчо виразити себе через мову театру. В терапії театром ведуть бесіди про створення масок, якими люди прикриваються, тлумачення предметів і тварин, розмірковування життєвих тем. Часом вибираються сценарії з існуючих творів – драм, поезій або випробовуються на практиці деякі їхні ролі, дещо видозмінюючи їх і створюючи нові діалоги і жести. Театротерапію використовують із профілактичною та освітньою метою: вона вдосконалює комунікацію особистості на усіх рівнях, перемагаючи напруженість міміки і блокування емоцій, тренуючи невербальну сторону комунікації. Мабуть, найважливіше для кожного майбутнього “актора” перед початком театротерапії – це обрати роль, яка найбільше підходить і якої він/вона потребує з психологічної точки зору.

Театр – це унікальна реальність, в якій може відбутись абсолютно все! Тут відбувається контакт з живим словом, завдяки чому:

👉Збільшується словниковий запас;

👉Покращується концентрація;

👉Тренується спостережливість;

👉Розвиваються музичні, пластичні, рухові та вербальні здібності.

👉З’являється бажання бути кращим, сильнішим.

Артист має можливість реалізувати будь-які свої мрії та втілити їх в улюбленого персонажа.

Завдяки театральним заняттям здобувається впевненість в собі, вміння опановувати або показати свої емоції.

Це один з ефективних способів різностороннього розвитку, чудовий спосіб спільно провести час та отримати задоволення.

Вхід вільний!

Заняття для всіх вікових категорій.










середа, 7 серпня 2024 р.

Читаємо, навчаємось, розважаємось!

 Створюємо гарну традицію читання в затишній атмосфері, адже читання є одним з найдієвішим інструментом саморозвитку, впевненості та успішності в майбутньому.  Наші читачі знають, що той, хто читає, отримує зі сторінок книжок певний досвід, адже разом з персонажами проживає численні перипетії, сумнівається, помиляється, приймає рішення та бачить їхні наслідки. Увага переключається з тривожних подій у реальності на захопливі казкові сюжети, які обов’язково добре закінчуються. На завершення читання переглянули мультфільм за мотивами казки. 

Сприяючи всебічному вихованню читачів,  бібліотека готова відкривати нові горизонти. Наші юні користувачі взялися вчитись грі на піаніно та спробували самостійно створити свою власну казку! Це яскраве свідчення того, що бібліотека – це не лише сховище книг, а й творча майстерня, де народжуються нові ідеї та таланти. 

Хто знає, можливо, саме в стінах нашої бібліотеки зародяться майбутні письменники, композитори та художники!)