вівторок, 19 грудня 2023 р.

Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури

 18 грудня 1917 року Центральна Рада ухвалила закон, що регламентував діяльність Української академії мистецтв, нині Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури -єдиний в Україні багатопрофільний вищий навчальний заклад художньої освіти, що має академічне спрямування і готує фахівців живопису, скульптури, графіки, театрально-декораційного мистецтва, архітектури, реставрації творів мистецтва, мистецтвознавства та артменеджменту. Основною метою першого в Україні вищого художнього навчального закладу стала побудова мистецької школи на ґрунті традицій національної і світової культури.

20 грудня 1917 року на засіданні Генерального секретаріату було затверджено ректора УАМ. Спочатку на цю посаду запропонували Василя Кричевського, але він відмовився на користь свого більш досвідченого у педагогічних справах брата — Федора, який і став першим ректором Української Академії Мистецтв.

Перші професори: Михайло Бойчук (монументальне мистецтво), Микола Бурачек (пейзаж), Василь Кричевський (архітектура, композиція), Федір Кричевський (побутовоісторичне малярство, портрет), Абрам Маневич, Олександр Мурашко, Михайло Жук (станкове малярство, рисунок), Юрій Нарбут (графіка), Данило Щербаківський (українське народне мистецтво, історія українського мистецтва). 1921 року до професорського складу додатково увійшли: Лев Крамаренко (монументально-декоративне малярство), Вадим Меллер (театральне оформлення), Софія Налепинська-Бойчук (дереворит), Євген Сагайдачний, Бернард Кратко (скульптура), Андрій Таран (мозаїка) та ін. З перших днів в академії було поставлено питання про організацію картинної галереї та бібліотеки. Незважаючи на несприятливі обставини тих буремних років, академія виконала одне з основних завдань – започаткувала основи вищої мистецької школи в Україні. Також, вже в перші роки був закладений надійний фундамент для розвитку живопису, графіки, скульптури, були сформовані надійні основи національної мистецької педагогіки. Мрії Тараса Шевченка про мистецьку освіту в Києві отримали право на мистецьке вираження в класичних візуальних формах.

За вагомі досягнення у навчальній та науковій діяльності, підготовці мистецьких і науково-педагогічних кадрів, великою організаторською роллю в розробці важливих напрямків підготовки фахівців у галузі образотворчого мистецтва і архітектури Указом Президента України від 11 вересня 2000 року Академія образотворчого мистецтва і архітектури, як визначний мистецький осередок удостоєна статусу національного навчального закладу.

Навчальний заклад отримав новий імпульс до розвитку. Було суттєво розширено творчий діапазон художньої освіти – створено нові навчально-творчі майстерні, де студенти отримали змогу працювати у більш різноманітних формах. Як і в перші роки створення академії, знову відроджено жанрове розмаїття спеціалізацій.



Немає коментарів:

Дописати коментар