четвер, 3 вересня 2020 р.

Наталка Поклад

 3 вересня 1951 року в селі Маньківка Бершадського району Вінницької області народилася Наталка Поклад. У 1976 році закінчила філологічний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Працювала в школі, у видавництві «Веселка», в журналах «Київ» і «Міжнародний туризм», в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, Науково-дослідному інституті українознавства, Міжрегіональній академії управління персоналом, газеті «Вісник Чорнобиля». Очолювала секцію поетів Київської письменницької організації (1998-2000). Нині – член приймальної комісії НСПУ.

Поет, прозаїк, публіцист, перекладач. Авторка біля 30 книжок. Автор книжок для дітей, розповідей про митців, поетичних збірок. На поезії Наталки Поклад пишуть пісні композитори: Володимир Конощенко,Віталій Кирейко, Геннадій Володько,Лариса Іващенко,Анна Пеунова,Зіна Байденко та багато інших.

Вона одна з найталановитіших, найпомітніших, найекспресивніших творчих особистостей українського літературного процесу. Кожна її поетична книжка - це сповідь сучасної жінки-митця, яка живе в епіцентрі нашого суспільно-політичного буття. Її пристрасна Вона - завжди буде оберегом і берегинею найвищих людських, національних і родинних цінностей.

Активна громадська діячка: входить до першого правління Товариства української мови ім.. Т.Г. Шевченко, відновлювала Союз українок, у Київській письменницькій організації очолювала об’єднання поетів, й комісію по роботі з молоддю.

Літературні критики цілком справедливо називають її Берегинею української лірики. І це дійсно так. Її чарівна поезія не тільки привертає до себе увагу, вона просто огортає теплим і світлим позитивом, якого так не вистачає сучасності.

Познайомитись з літературними творами Наталії Поклад можна в нашій бібліотеці.  


Немає коментарів:

Дописати коментар