понеділок, 14 вересня 2020 р.

 14 вересня 1939 року – у США авіаконструктор українського походження Ігор Сікорський підняв у повітря свій перший гелікоптер VS-300.

З юних років захоплений у літакобудування, Ігор Сікорський ще 1910-го збудував перший гелікоптер (ідею підказали малюнки славетного Леонардо да Вінчі), здатний відриватися від землі. Однак на той час несучим гвинтам не вистачало тяги, вони могли підняти лише порожню машину, без пілота. Відтак роботи були припинені. Ігор Сікорський продовжував доопрацьовувати одногвинтову схему із хвостовим рульовим гвинтом. Зрештою вона і стала панівною. Вже за три роки у США розпочнеться серійне виробництво двомісного S-47, який був прийнятий на озброєння американської армії. Використовували його також у Великобританії. При цьому сам конструктор вважав головним завданням таких машин рятування людей, а не бойові дії. І щиро радів, коли особливу ефективність гелікоптери проявляли в пошуково-рятувальних та санітарних роботах. За підрахунками його сина Сергія Сікорського, машини батька врятували понад півтора мільйона людських життів.

Навіть президенти США з 1947-го постійно використовували гелікоптери Ігоря Сікорського.  

_____________________________________________

Ігор Іванович Сікорський  — видатний авіаконструктор українського походження, який працював у США.

У 19 років Сікорський почав конструювати справжні літаки. А вже у 20 студент Київського політеху Ігор Сікорський розробив і побудував свій перший вертоліт. 

 У 1919 році Ігор Сікорський мігрував до США, де його ніхто не чекав. Декілька років він перебивався випадковими підзаробітками. Втім, у 1923 році він створив групу із колишніх співвітчизників, причетних до авіації. Саме вони проклали фундамент фірми Sicorski Air Engineering. В перші роки еміграції в США у Сікорського практично не було коштів. І при цьому, українець за останні гроші наважився купити квиток на концерт Рахманінова. Історія на цьому не закінчується. Ігор Сікорський отримав від маестро 5 тисяч доларів. Наприкінці вечора Сікорський пішов за лаштунки аби подякувати маестро за чудову музику. Той, звичайно, чув про Сікорського тож запропонував йому разом випити чаю. Авіаконструктор розповів про свої труднощі. Рахманінов у відповідь дістав з кишені весь гонорар - 5 000 доларів - і віддав їх співрозмовнику, щоб той підняв свою фірму.

Його літак-велетень – Ілля Муромець (1913) став світовим рекордсменом у вантажопідйомності. Також Сікорський сконструював перший в США літак-амфібію.

В Америці авіаконструктор створив 15 типів літаків і в світовому масштабі уславився як "батько вертольотобудування". Гелікоптери Сікорського марки S 1941 року були прийняті на озброєння Збройними силами Америки.

 Крім конструювання Сікорський писав релігійно-філософські книги і брошури. Які експерти відносять до найбільш оригінальних творів російської закордонної богословської думки.

 У центрі Києва збудований дім Сікорського. Саме у дворі цього будинку створював і випробовував свої перші вертольоти Ігор.  

На території КПІ стоїть пам'ятник Сікорському, де він з капелюхом в руках. У тому самому в котрому він проводив випробування. У студентів  відразу ж з'явилася традиція перед іспитами приходити до пам'ятника, щоб доторкнутися до капелюха авіаконструктора.

Удостоєний понад 80 різних високих нагород, володів рідкісною відзнакою — Меморіальним призом братів Райт.

Почесний доктор багатьох університетів світу.

МАС 1979 року увіковічив ім'я Ігоря Сікорського у назві кратера на Місяці.

З 1980 року Американська гелікоптерна спілка вручає Приз Сікорського.

9 травня 2009 року Національним банком України випущена ювілейна монета «Ігор Сікорський» номіналом 2 гривні.

8 липня 2010 року рішенням Київської міської ради ім'я Ігоря Сікорського присвоєно Авіакосмічному ліцею Національного авіаційного університету.

27 жовтня 2011 року вулицю Танкову у Києві було перейменовано Київською міською радою на вулицю Авіаконструктора Ігоря Сікорського.

2011 року на честь Ігоря Сікорського був названий астероїд головного поясу «10090 Сікорський».

2015 року на честь Ігоря Сікорського була названа одна з вулиць Вінниці.

2016 року Міжнародному аеропорту «Київ» (колишній аеропорт «Жуляни») присвоєно ім'я авіаконструктора Сікорського.

2016 року Національному технічному університету України «Київський політехнічний інститут» присвоєно ім'я Ігоря Сікорського.

2016 року в Музеї української діаспори було відкрито перший, створений в незалежній Україні, історико-меморіальний виставковий проект «Наш Сікорський», який зараз діє на постійній основі.

У Києві 31 серпня 2019 року в День української авіації поблизу аеропорту «Київ» імені Сікорського відкрито пам'ятник Ігорю Сікорському.

Помер 26 жовтня 1972 року в Істоні.





Немає коментарів:

Дописати коментар