суботу, 18 липня 2020 р.

Літературна вікторина

Поет-ювіляр 2020 року!
755 років від дня народження Аліг’єрі Данте (1265- 1321)
Видатний італійський поет, велетенська постать якого, визначає кінець феодального середньовіччя і початок сучасної капіталістичної ери. В історію світової літератури він увійшов як "останній поет середньовіччя і перший поет нового часу" автор "Нового життя" (1292-1293) і "Божественної комедії" (1313-1321).
Народився Данте у Флоренції в дворянській сім'ї, яка належала до партії гвельфів, однієї з найбільш впливових флорентійських політичних партій.
Ранні твори Данте (30 віршів, із яких 25 сонетів, 4 канцони і одна станца), об'єднані прозовим текстом, склали збірку під назвою "Нове життя" (Vita nuova). Збірка стає і першим здобутком нової ренесанської літератури — справжнім гімном життю і любові.
Якби Данте не написав більш нічого, його ім'я все одно б увійшло навічно в історію світової літератури. І все ж його світова слава пов'язана в першу чергу з останнім твором — поемою "Божественна комедія" (1313-1321). У ній Данте зібрав воєдино увесь досвід розуму й серця, художньо переосмислив основні мотиви й ідеї своїх попередніх творів, щоб сказати своє слово "на користь світу, де добро гонимо". Мета поеми, як зазначав сам поет, "вирвати тих, хто живе в цьому житті зі стану мізерії і привести їх до стану блаженства".
Данте назвав свій твір "Комедією", пояснюючи, що так позначається, згідно з нормами середньовічної поетики, будь-який твір середнього стилю зі страхітливим початком і щасливим кінцем, написаний народною мовою. "Божественною комедією" дантівську поему назвав Джованні Боккаччо, автор "Декамєрону" і перший біограф Данте, в своїй книзі "Життя Данте", виражаючи своє захоплення художньою досконалістю форми й багатством змісту твору.
Поема складається з трьох частин: "Пекло", "Чистилище" і "Рай".
Кожен з нас повинен би прочитати цю геніальну пам’ятку світової літератури ,,Божественна комедія’’, яка посідає одне з чільних місць у літературі Високого середньовіччя і певною мірою передвістям культури Відродженя.
А перевірити себе, ми пропонуємо за допомогою нашої літературної вікторини.   forms.gle/KppXGVNygtR29crn6

Немає коментарів:

Дописати коментар